EYOF 2023

A holnapi napon utazik ki a magyar küldöttség a XVI. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, Friuli Venezia Giuliába, ahol 47 ország képviselteti magát, többek között Magyarország is. A curling csapatot Kárász Raul, Szilágyi Deli, Nagy Lola és Lauchsz Laura alkotja, valamint edzőjük Nagy Gyöngyi kíséri őket.

A verseny január 21-től 28-ig tart, magyar vonatkozásban pedig 6 sportágban összesen 21 sportolóval indulunk a megmérettetésen. Az olasz paradicsomban 12 helyszínen 14 téli sport versenyeit rendezik meg, a curling a központtól egyik legtávolabb eső városban, Clautban kerül lebonyolításra.

A tegnapi nap folyamán a 21 fős magyar küldöttség a Novotel Budapest City Liszt-termében díszes keretek között tette le az esküt, ahol Gyulay Zsolt, a MOB-elnöke bejelentette, hogy Nagy Lola Olimpia ifjúsági válogatott curlingjátékos és Barabás Bálint Attila junior világkupa-résztvevő snowboard-crossos viszi a magyar zászlót a január 21-ei trieszti megnyitón.

Curling az EYOF-on

A viadalon összesen 14 db vegyes-csapat fog megküzdeni egymással. Az alapszakasz csoportbeosztása a következőképp alakult:

Group A – Ausztria, Csehország, Spanyolország, Németország, MAGYARORSZÁG, Olaszország, Svájc
Group B – Dánia, Lettország, Bosznia-Hercegovina, Norvégia, Szlovénia, Svédország, Törökország

Lebonyolítás:
Az alapszakaszban a két csoport első két helyezettje jut automatikusan tovább az elődöntőbe, ahol a1-b2, b1-a2 felosztásban jutnak döntőbe vagy bronzmérkőzésbe a csapatok.

Időrend:
01.22. – edzés
01.23-26. – alapszakasz
01. 27. – döntő

Mérkőzések:
01.23. 8:30 Ausztria – Magyarország
01.23. 15:30 Spanyolország – Magyarország
01.24. 9:30 Olaszország – Magyarország
01.24. 17:00 Magyarország – Németország
01.25. 19:00 Magyarország – Svájc
01.26. 13:30 Magyarország – Csehország

A kiutazás előtt szokásos módon válaszolt Nagy Gyöngyi, edző a csapat nevében a feltett kérdéseinkre:

Milyen tervekkel és célokkal érkeztek a versenyre?
A csapat elszántam készült a versenyre, lelkesen vettek részt edzéseken, versenyeken egyaránt. A cél mindenképpen a tisztes helytállás lesz elsősorban, hiszen az ellenfeleink erőviszonyait egyelőre nem ismerjük. Ez a korosztály, ha jelen is van a Junior Világbajnokságokon, még nem feltétlenül a magasabb pozíciót betöltő, idősebb játékosokat jelenti, így nehéz egyelőre tájékozódnunk. 

Miben más az EYOF számotokra, mint bármilyen másik ifjúsági verseny?
Az EYOF egy Olimpia, amelyre ennek a korosztálynak egyszer van esélye kijutni, így ilyen szempontból egyedülálló verseny egy sportoló fiatal életében. 

Hogyan értékelitek a csoportbeosztást?
Egyelőre ismeretlenek számunka a csapatösszeállítások, így csak az egyes országok általános erőviszonyait ismerjük. A csoportunk összes országa erősebb játékot képvisel, így komoly megmérettetésre számítunk. 

A Magyar Curling Szövetség drukkol a teljes magyar küldöttségnek, kifejezetten a vegyes-csapatunknak!

Kép: Magyar Olimpiai Bizottság