Csapataink ma utaznak

Péntektől Tallinnban rendezik meg az idei curling Európa-bajnokságot, ahol mindkét magyar csapat a B-osztályban szerepel. A hölgyeknél a magyar bajnokságot megnyerő újpesti csapat szerzett jogot az indulásra, a skip Palancsa Dorottya vezetésével a Miklai Henrietta, Sándor Nikolett, Rókusfalvy Orsolya, Micheller Dorottya összeállítású csapat szerepel az Eb-n, akiket edzőként Palancsa Zoltán kísér el Tallinnba. A magyar női válogatott Anglia, Észtország, Spanyolország, Litvánia, Norvégia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia illetve Törökország ellen játszik majd. A női mezőnyben a tíz csapat körmérkőzést játszik, amely után a négy legjobb mérleggel rendelkező csapat jut be a rájátszásba. Innen a két elődöntőt megnyerő csapat jut fel, amely 2019-ben az A-osztályban szerepelhet.

_MG_7469

Az Európa-bajnokságra utazó magyar női válogatott – Fotó: Palancsa Péter

„Legutóbb a páros években, 2014-ben és 2016-ben is sikerült feljutnunk már az A-osztályba, így tudjuk mi kellhet ehhez, a célunk most is ez. A tavaly St. Gallenben velünk együtt kieső törökök most is nagy riválisok lehetnek, de rajtuk kívül még az észt – norvég – lengyel hármas lehet harcban a feljutásért. Tavaly óta egy változás van nálunk, a külföldre költöző Kalocsai Vera helyett Rókusfalvy Orsolya játszik a csapatban.” – nyilatkozta a csapat skipje, a vegyes párosban kétszeres világbajnok Palancsa Dorottya.

Az előző szezonban a Kiss Zsolt vezette újpesti csapat (Czermann Kristóf, dr. Balázs Dávid, Tatár Lőrinc, Szarvas Kristóf, edző: Szentannai Ágnes) nyerte meg a férfi csapatbajnokságot, ezzel kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. A magyar férfi válogatott Csehország, Észtország, Spanyolország, Franciaország, Lettország, Szlovákia és Törökország ellen játszik a tornán.  A férfiaknál két külön csoportban zajlanak a B-osztály küzdelmei, a nyolc-nyolc együttes közül mindkét csoportból a legjobb három jut be a rájátszásba, majd közülük kerül ki a két feljutó nemzet.

_MG_7476

Az Európa-bajnokságra utazó magyar férfi válogatott – Fotó: Palancsa Péter

„Nehéz megtippelni az esélyeket, a szlovákok tavaly A-csoportban szerepeltek, de most más csapattal jönnek az Eb-re. A csehekkel Prágában idén szoros meccset játszottunk és csak extra-endben kaptunk ki. Jók lehetnek a franciák és az idén vegyes csapattal vb-ezüstöt szerző spanyolok is. Nálunk Tatár Lőrinc és Szarvas Kristóf első felnőtt világversenyén szerepel, de Czermann Kristófnak is ez lesz az első Európa-bajnoksága, így nehéz megítélni az esélyeinket. Ha jó napokat fogunk ki, talán harcolhatunk mi is a feljutásért” – fogalmazott óvatosan Kiss Zsolt, a csapat legrutinosabb tagja, kétszeres vegyespáros világbajnok.

Magyar curling csapatok eddig négy alkalommal szerepeltek az Európa-bajnokság A-osztályában, a férfiak egyszer (2012), a nők pedig háromszor (2012, 2015, 2017) játszhattak az elitben. Most a női válogatott azért küzd majd, hogy 2019 novemberében a svédországi Helsingborgban újra Európa legjobbjai között szerepelhessen, a férfiaknál pedig a fiatalok számára a nemzetközi tapasztalatszerzés lehet a legfőbb cél.

A 2018-as curling Európa-bajnokság történéseit a http://www.worldcurling.org/ecc2018 illetve a www.curling.hu oldalon lehet követni. Az eseményről az Eurosporton látható majd élő közvetítés.