Csapat-Eb: két siker a hölgyektől, Szekeres Ildikó túl a 200. fellépésen

Lillehammerben folytatódott női válogatottunk menetelése, az osztrákokat és a szlovéneket is legyőzte női válogatottunk, míg a férfiak alulmaradtak a lettekkel szemben.

Szerző: Dobos Sándor

A Szekeres Ildikó (vice-skip), Joó Linda, Szentannai Ágnes (skip), Nagy Laura, Nagy Gyöngyi összetételű magyar csapat két mérkőzést hozott kedden, előbb az osztrákokat, majd a szlovéneket múlta felül. Így hat győzelemmel és két vereséggel a második helyen állnak négy játéknapot követően – és célba vette a csoportelsőséget.

Szekeres Ildikó egy nappal korábban a 200. válogatott szereplését ünnepelte, meg is osztotta gondolatait erről a mérföldkőről (hogy aztán meglegyen a 201. és a 202. alkalom is:

„Majdnem 20 év. Ennyi ideje csöppentünk bele a curlingbe. Ez idő alatt egy B ligában elért Európa-bajnoki arany, egy bronzérem, egy vegyes páros világbajnoki ezüstérem, hat vegyes páros világkupa-győzelem, két ezüst-, tíz bronzérem, egy világbajnoki 5. hely, egy vegyes csapat Eb-bronz, és 31 magyar aranyérem (vegyes, vegyes páros, egyéni) született. A norvégok elleni meccsen képviselhettem Magyarországot 200. alkalommal a WCF, azaz a Világszövetség különböző rendezvényein. Nagyon büszke vagyok erre, és főleg arra, hogy meg nyertük azt a meccset, méghozzá fantasztikus csapatmunkával.  Köszönöm nektek, lányok, és persze az edzőimnek és támogatóinknak is köszönöm a közreműködést!”

Szentannai Ágnes így értékelte a keddi két meccset:

„A norvég győzelem után a csoportelsőség lett az elsődleges célunk, ami azt jelenti, hogy mostantól az összes meccsünket nyerni kell. A reggeli osztrák meccs egy igazi türelemjáték volt. Végig kellett ütnünk a mérkőzést és kivárni, mikor tudunk több pontot szerezni. Úgy érzem, magabiztosan tudtunk irányítani. A szlovén meccsen sajnos ez a magabiztosság nem igazán szilárdult meg a jégen. A dobásaink nem voltak olyan pontosak, mint szerettük volna, az ellenfél skipje pedig a kulcsköveit mindig tűpontossággal megdobta, így folyamatosan nehéz helyzetekbe kevertük magunkat. Ebből Ildi egy parádés kővel hozott ki minket a 9.endben. Azzal a dobással megírtuk a kettőt, és tökéletesen játszva az utolsó endet, megnyertük a mérkőzést. Holnap újult erővel készülünk a szlovákok elleni mérkőzésre.”

A Fóti Balázs, Ézsöl Gábor (skip), Szabad Tamás (vice-skip), Varga Balázs, Vaspöri Tamás összetételű férficsapatunk a lettekkel vívott, de vereséget szenvedett, így a folytatásban igyekeznie kell. Az elmúlt napokhoz hasonlóan Vaspöri Tamás összegezte a keddi történéseket:

„Az első endben minden jól alakult és indult, a lettek nem érezték még meg a jeget, írtunk is hármat. Aztán viszont elég jól take out-oltak, nekünk meg rendre kipattantak a köveink a házból az ütéseink után. A hetedik endig még ezzel együtt is csak 1-2 pont volt a különbség, de sajnos aztán már nem úgy alakultak a kövek, ahogy szerettük volna, így alakult ki ez a viszonylag nagy különbség a két csapat között. Most már nagyon kell koncentrálni az utolsó három meccsre, hiszen a feljutásról már nem álmodhatunk, viszont szeretnénk a kiesés elleni play-outot mindenképp elkerülni. Kedden volt skipünk, Zsöle születésnapja, sajnos nem tudtuk győzelemmel ünnepelni, de aztán később kedveskedtünk neki vacsorára egy kis csípős rákkal, tortával. Isten éltesse!”

Eredmények – Le Gruyère AOP Európa-bajnokság, Lillehammer:

Férfiak:

Lettország–Magyarország 11-6 (0-3, 2-0, 2-0, 0-1, 2-0, 0-1, 3-0, 0-1, 2-0)

A magyar válogatott 1 győzelemmel és 3 vereséggel a csoportja 5. helyén áll.

Nők:

Magyarország–Ausztria 7-2 (1-0, 0-0, 0-0, 1-0, 0-1, 2-0, 0-0, 0-1, 3-0)
Szlovénia–Magyarország 5-7 (0-1, 0-2, 1-0, 1-0, 1-0, 0-1, 0-1, 2-0, 0-2)

A magyar válogatott 6 győzelemmel és 1 vereséggel a második helyen áll a csoportban.