Beszámoló a Curling Világszövegség kongresszusáról Rókusfalvy Andrástól

Idén szeptember 3. és 5. között Belgrád adott otthont a Curling Világszövetség (WCF) negyedik kongresszusának. A Magyar Curling Szövetség (MCSZ) képviseletében Dr. Bukta Zsuzsanna elnök asszony és Rókusfalvy András vett részt az eseményen.

Az első két napon az egyes bizottságok prezentálták a javasolt szabályváltozásokat, az ezzel kapcsolatos felméréseket, és kisebb vita is folyt a javaslatokról. A magyar curling szempontjából leginkább a vegyes-páros javasolt szabályváltozásai voltak érdekesek, hiszen itt vannak a legreálisabb reményeink az olimpiai részvételre. Sajnos a WCF 55 tagországának nagy része még mindig úgy tekint a vegyes-páros curlingre, mint a téli olimpiák strandröplabdájára, amelynek elsősorban a közönség szórakoztatása a feladata. Emellett néhány, a férfi és női Európa-bajnokság kvalifikációs rendszerét és középdöntőjét érintő változtatás szerepelt az étlapon. Kissé bonyolultnak tűnik a mérkőzések előtt dobott ún. utolsó helyezett (last shot draw) kövek új mérési módszere, amely alkalmazására a WCF táblázatot és mobilalkalmazást is rendelkezésre fog bocsátani. Ezt egyébként a WCF versenyeken már ettől a szezontól alkalmazni kell. Az elfogadott szabályváltozásokat az MCSZ mind honlapján, mind a módosított szabálykönyvében közzétette.

Végig érezhető volt a kongresszuson a WCF-nek az a szándéka, hogy megkönnyítse a tagországoknak a különböző fejlesztéseket, támogassa a pályaépítéseket, javítsa az eszközellátottságot, segítsen a curling ismertté tételében promóciós anyagokkal, online közvetítésekkel. A konzultációs napon hét csoportba szervezték a résztvevőket, és mindenkinek lehetősége volt minden témában elmondani építő javaslatait. Ezeket összegezve fogja a WCF az új munkaprogramját kialakítani az elkövetkező időszakban.

A harmadik munkanapon a közgyűlés elfogadta a szabályváltozásokat, köztük a vegyes-párosra javasoltakat is, csak úgy, mint a vegyes-páros olimpiai kvalifikációs rendszerét. Ennek értelmében a következő két világbajnokságon szerezhető pontok alapján az első hét ország és a rendező ország (Dél-Korea) lesz a 2018-as téli olimpia résztvevője.

A közgyűlés újraválasztotta a WCF európai alelnökét – a norvég Bent Ånund Ramsfjellt – és igazgatóságának tagját, a japán Toyo Ogawát.

A nagyon jó hangulatú és profin megszervezett találkozó lehetővé tette, hogy a WCF munkatársaival és más országok képviselőivel is megbeszéléseket folytassanak a magyar delegáltak. Így kerülhetett sor egyeztetésre egy következő évi közép-európai kupáról és a megpályázott és megnyert ez év végi vegyes-páros táborról. A delegáltak felvetették a WCF elnökének, Kate Caithness-nek egy esetleges magyarországi látogatás lehetőségét, illetve megosztották tapasztalatainkat, véleményüket más országok képviselőivel is. Erre nemcsak a folyosói beszélgetéseken volt lehetőségük, hanem a vendéglátók által szervezett vacsorákon és nem hivatalos egyéb programokon is.

A WCF következő kongresszusa 2016-ban Stockholmban kerül megrendezésre, az MCSZ-nek pedig szintén szándékában áll néhány éven belül WCF-kongresszust rendezni.

 

A WCF delegáltjai