A nemzetközi szaktudás bevonása kell – interjú dr. Bukta Zsuzsannával

A Magyar Curling Szövetség április végén tisztújításon ment keresztül, ahol a tagság az elnöki posztot figyelembe véve ismét dr. Bukta ZsuzsannánBukta_Zsuzsanna_portreak szavazott bizalmat. A szövetség újraválasztott elnökével a közelmúltról és a curling sportra váró következő négy évről beszélgettünk:

– Az első elnöki ciklusodban elért eredmények közül mi az, ami a legfontosabb? Jelenleg hányan, hány klubban űzik ezt a sportágat versenyszerűen?
– Tulajdonképpen a legfontosabb eredménynek azt tartom, hogy a szövetség működése nyugodt és különösebb konfliktusoktól mentes volt végig, és ez az előzmények, illetve más szövetségek működésének ismeretében nem kevés. Ebbe beleértem a kiegyensúlyozott anyagi helyzetet is, a válogatottakat, élcsapatokat megfelelő támogatásokkal tudjuk ellátni. Büszke vagyok még a nemzetközi színtéren elért sportdiplomáciai eredményekre, kiemelten a WCF kongresszus megrendezésének elnyerésére, amellyel nagyon jó pozícióba helyeztük magunkat és megnyitottuk a lehetőségét a nemzetközi versenyek Magyarországra hozatala előtt. Jelen pillanatban kb. 140 curlinges vesz részt a versenyrendszerben, 12 klubban. Ezek a létszámok stagnálnak, pedig sok erőfeszítést próbálunk tenni a növelésre. Az egyetlen magyarországi (állandó) curling pálya azért erősen behatárolja a lehetőségeinket.

– Melyek a magyar curlingre váró legfontosabb feladatok a következő négy évben?
– A legfontosabb a nemzetközi szaktudás bevonása a magyar élversenyzők – főleg a vegyespáros és a lányok – tudásának növelésére. Emellett fel kell készülnünk egy új pálya megnyitásakor megnövekedett igényre – főként instruktorok képzése, eszközfejlesztés és marketing tevékenységek kapcsán. Szeretnénk nemzetközi curling versenyeket hozni Budapestre és valamely WCF világverseny rendezési jogát is szeretnénk elnyerni a közeljövőben.

– Szeptemberben Budapesten lesz a WCF kongresszusa, a magyar curling szempontjából ez milyen pluszokat hozhat?
– Először is rengeteg szervezési tapasztalatot, kapcsolatokat. Aztán jó hírnevet a nemzetközi és a hazai sportdiplomáciában, amely a fentebb részletezett célok elérésében rengeteget segíthet.

– Szükség van-e a hazai curling élet szervezeti struktúrájának bármilyen átalakítására?
-A szövetségben folyamatosan próbálgattuk a bizottsági, munkacsoporti, projekt-jellegű feladat-ellátást, de szerintem ez nem lényeges. Ami fontos, az a cél-orientált működés, ezt jobban kell csinálnunk a folytatásban, erre kaptunk is kritikát. A stratégiai alapú működésre több figyelmet kell fordítanunk, erre eddig nem jutott kellő mennyiségű energia.

– Milyen tervek, lehetőségek vannak a sportág hazai létesítményhelyzetének javítására?
– Sajnos ezek csak igen kis mértékben múlnak a szövetségen. Az UTE curling pálya építése talán sínen van, de még biztosan évekig eltart a projekt. A Nemzeti Korcsolyázó Központba viszont valahogyan be kellene kerülnünk, itt már a tervezés zajlik. Ígéretünk van, de a megvalósítást nem nagyon látjuk, mindenesetre megteszünk mindent. A TF-nek és az FTC-nek is vannak tervei, ott is tárgyaltunk már. Jó lenne még vidéken bázist építeni a sportágnak.

– Hozhat-e az első magyar téli olimpiai bajnoki cím pluszt a curling sportág számára a következő olimpiai ciklusban?
– A téli olimpia most egy darabig biztosan nem az a világverseny lesz a magyar közvéleményben, mint a nevetséges teljesítmények, a futottak még kategória eseménye, és ezzel a sportvezetők is így vannak. A nagyobb figyelem persze hozhat pozitívumot a curling számára is. A rövidpályás gyorskorcsolya útjából mi is sokat tanulhatunk egyébként, hasonló helyzetből jutottak el az olimpiai bajnoki címig, mint ahol most mi tartunk.

– Személyesen neked mi volt a legnagyobb élmény, ami az előző három évben a curling sporthoz kapcsolódott?
– Természetesen a téli olimpia, csodálatos volt még úgy is, hogy nem volt magyar curlinges a mezőnyben. De a sportág megismerése, kipróbálása, szurkolóként való figyelése is nagyon sok örömet okoz. Az utóbbi három év legnagyobb sikere volt a 2015-ös magyar vegyespáros világbajnoki cím Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt révén, amely hatalmas öröm volt számomra is. Elnökként számos ismert emberrel találkoztam a sportágon belül. Manapság kevés a női sportvezető, hazai és nemzetközi szinten is, de a curling kivétel – valószínűleg Kate Caithness asszonyt is újraválasztják Budapesten, mert elvállal még egy ciklust, ezáltal marad az a különleges helyzet, hogy a curling sportág hazai és világszövetségét is nő vezeti…

Bukta Zsuzsanna és Kate Caithness

A fenti képen a WCF elnöknőjével, Kate Caithness-szel látható Bukta Zsuzsanna, akinek természetesen sok sikert és eredményes magyar curling sportot kívánunk a 2018-2022 közötti időszakban. A sportág elnökével három éve, 2015 januári első megválasztásakor is készült egy interjúnk, amely ITT olvasható.