6 nap – 9 kőkemény meccs

Szombaton a házigazda oroszok ellen lép először jégre a magyar junior leányválogatott a krasznojarszki A csoportos curling-világbajnokságon. A Vasasos lányok edzője, Nagy Gyöngyi szerencséről, influenzával tarkított felkészülésről és mélyvízről is mesélt honlapunknak az óriási kihívásokat rejtegető megméretés előtt. Bár a decemberi, finnországi junior B ligás világbajnokságon csupán egyetlen kövön múlt, hogy a Joó Linda, Dobor Dia Regina, Nagy Laura, Nagy Laura Karolina és Bartalus Anna összetételű curlingválogatott kvalifikálja magát a korosztály legmenőbb csapatai közé, a kínaiak visszalépésével mégis részt vehetnek a mieink az oroszországi Krasznojarszkban megrendezésre kerülő A csoportos vb-n.

„A negyedik hely után kissé elkeseredtünk, majd kisvártatva jött a hír, hogy a kínaiaknak köszönhetően mégis helyet kaptunk a világbajnokság tíz csapata között. Nyilván szerencsések voltunk, de ez mit sem von le az örömünkből – magyarázza a lányokat felkészítő Nagy Gyöngyi.  – Igaz, rendesen át kellett alakítanunk az edzéstervünket, de ez legyen a legnagyobb gondunk. A csapatunk még sosem járt ebben a magasságban, biztosan mélyvíz vár a lányokra, de hiszek bennük. Célunk a legjobbak között maradni!” A szakvezető szerint nem az esélytelenek nyugalmával vág neki az együttes a krasznojarszki viadalnak. Mint fogalmaz, a tanulópénzt egészen biztosan befizetik a lányok, de akadhatnak csapatok, amelyek ellen lesz esélye a mieinknek.

„Úgy gondolom, azért a B csoport színvonala igencsak felkúszott az élmezőnyéhez, és lesznek debütáló alakulatok is, amelyeket nem lehetetlen legyőzni. Nem leszünk favoritok, biztosan befizetjük a tanulópénzt, de sebaj: csak profitálhatunk ebből a viadalból. A lényeg, hogy mérkőzésről mérkőzésre haladjunk és bírjuk a terhelést. Hat nap alatt kilenc meccset vívunk, a lohjai bronzmérkőzésen is elfáradtak a lányok a végére. Remélem, most jobban bírják, és akkor lehet keresnivalónk a vb-n.”  A közvetlen felkészülés nem úgy sült el, ahogy Nagy Gyöngyi tervezte: a lányokból sokat kivett az influenza, valamint az iskola. De mivel nyár óta edzésben vannak, a mester szerint nem lesz probléma az állóképességükkel. Na meg a motivációjukkal sem…

„Mindig elmondom, hogy egyelőre rutintalanok vagyunk, de a körülményekhez képest mindent megtettünk, hogy minél több nemzetközi versenyen vehessenek részt a lányok. Extramotivációt – mondanom sem kell – a dánok elleni párharc kapcsán éreznek, egyfajta örök háborúban állunk velük az utóbbi néhány évben. Korábban ők tették meg, de most mi szeretnénk visszavágni nekik a finnországi vb-n elveszített bronzcsatáért.”

JUNIOR A CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, KRASZNOJARSZK (OROSZORSZÁG)
A magyar csapat mérkőzései (alapszakasz)
Február 15., szombat: Oroszország–Magyarország, 14.00
Február 16., vasárnap: Dél-Korea–Magyarország, 9.00; Magyarország–Svájc, 19.00
Február 17., hétfő: Magyarország–Dánia, 14.00
Február 18., kedd: Kanada–Magyarország, 9.00; Lettország–Magyarország, 19.00
Február 19., szerda: Magyarország–Norvégia, 14.00
Február 20., csütörtök: Magyarország–Svédország, 9.00; Japán–Magyarország, 19.00
Az alapszakaszból a négy legjobb jut tovább az elődöntőbe.

Forrás: utanpotlassport.hu