2024. évi Kerekesszékes Vegyes-páros Világbajnokság

2024. március 11-16 között kerül megrendezésre a Kerekesszékes Vegyes-páros Világbajnokság a dél-koreai Gangwonban. Magyarországot a Sasadi Anikó – Barkóczi Péter páros képviseli, akik edzőjükkel Rozgonyi Gergellyel utaznak majd a helyszínre.

A kerekesszékes vegyes-páros szakág nemzetközi színtéren is óriási fejlődésnek indult jó pár éve, hisz világbajnokságot sem régóta rendeznek itt. Ennek ellenére már 2026-ban az Olimpiai programban is helyett kapott és a Magyar Curling Szövetség számára is abszolút ez a prioritást élvező irány. A VB-t megelőzően egy hazai kvalifikációs torna került megrendezésre, ahol a Sasadi-Barkóczi páros a korábbi ezüstérmes Sárai-Beke párost múlta felül.

A páros a hazai jeges edzések mellett egy olaszországi dedikált kerekesszékes vegyes-páros versenyen is részt vett Cembraban. Mivel jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs rendszer részét fogja képezni már ez a világbajnokság is, ezért különösen fontos lesz a magyarok szereplése.

Már a csoportunk is bivaly erősnek minősül, hisz a szakág valamennyi ázsiai élmenőjével a ‘C’ csoportban szereplünk. A teljes 7 fős mezőny: Kína, Dánia, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Japán, Dél-Korea, Svédország.

Ebben a kemény mezőnyben kellene kiharcolnunk az 1-2. helyezést a biztos továbbjutáshoz, míg a három csoportból a két legjobb csoportharmadik is továbbjut az úgy nevezett DSC átlagtól függően (mérkőzést megelőző dobásokat jelenti). A rájátszásban negyeddöntőt, majd elődöntőt és a végén döntő és bronz mérkőzést bonyolítanak le.

Rozgonyi Gergő, edző válaszolt néhány kérdésünkre a kiutazásuk előtt:
1. Hogyan alakult a felkészülésetek a VB-re?

Úgy látom a páros jó formában van. Az előző évi felkészüléshez képest sokat léptünk előre, mind edzésmunka, mind mentális felkészülés szintjén. Az anyagi lehetőségeinket maximálisan kihasználva egy komplex felkészülésen vagyunk túl. 

2. Milyen célokkal és tervekkel utaztok ki a versenyre?
A realitás talaján maradva a legjobb 4 közé szeretnénk kerülni. Ehhez a csoportmérkőzéseken a fókusz megtartásra és a gyors jéghez alkalmazkodásra kell összpontosítani.

3. Edzőként ezúttal mire fektetsz kifejezett hangsúlyt a verseny alatt?
Az elmúlt versenyekből építkezve számomra legfontosabb a páros koncentrációjának megtartása, ezen kívül a videós mérkőzés elemzés, és az ellenfelek gyenge pontjainak gyors kiismerése lesznek a főbb feladataim.

A páros mérkőzései:
2024. március 11. 05:00 Magyarország – Kína
2024. március 11. 11:30 Dél-Korea – Magyarország
2024. március 12. 04:30 Japán – Magyarország
2024. március 12. 11:30 Magyarország – Dánia
2024. március 13. 11:30 Magyarország – Spanyolország
2024. március 14. 08:00 Svédország – Magyarország

Élő eredménykövetés ITT.

Kép: WCF