2022. évi Női és Férfi Csapat Európa Bajnokság

A svédországi Östersundban rendezik meg november 18-26. között a 2022. évi Női és Férfi Csapat Európa Bajnokságot, ahol a női csapatunk az A ligában, míg a férfi csapatunk a B ligában mérkőzik meg.

A női csapatunkat Gunzinám Zsanett, Schrötter-Nagy Tímea, Biró Blanka, Halász Csilla, Biró Bernadett és edzőjük Fóti Balázs alkotja. Ők egy nappal korábban kezdik a bajnokságot, 18-án Norvégia ellen lépnek jégre. Ahogy korábban írtuk, egy váratlan fordulatnak köszönhetően kerültek fel az A ligába, ahol most helyt kell állniuk a legerősebbek ellen, név szerint: Dánia, Németország, Olaszország, Lettország, Norvégia, Skócia, Svájc, Svédország, Törökország. A kiutazás előtt feltettünk nekik néhány kérdést, többek között a ligaváltásról is kérdeztük őket:

  1. Milyen célokkal indultatok volna neki a ECC B ligájának és miben változott meg ez így, hogy az A ligában mérkőztök meg?
    ECC-B: Legalább 5 mérkőzés megnyerése, ECC-A: Legalább 1 mérkőzés megnyerése.
  1. Módosult a felkészülésétek a ligaváltás tekintetében? Ha igen, miben és milyen mértékben?
    Nem változott jelentősen amiatt, mert a B csoportos EB felkészülési programunk összeállításakor is időnk és költségvetésünk maximumáig nyújtóztunk. Az anyagi forrásokat nem tudtuk növelni a váratlan lehetőség birtokában sem, így a mentális felkészülésben volt lehetőségünk változtatni elsősorban.
  1. Mik azok a területek, amiben a legerősebbnek tartjátok magatokat és mik azok, amire nagyobb figyelmet kell fordítanotok?
    Nagyon erős a csapategység és jól működik a csapatkémia. Vesztett helyzetben sem adjuk fel és sokszor sikerül megfordítani a mérkőzés végeredményét hátrányból. Figyelnünk kell, hogy ne kerüljünk nagyobb hátrányba a mérkőzés első felében, mert az A csoportban már nagyon nehéz visszakapaszkodni, ez egy nagy különbség a B csoporttal szemben. Jól kell beosztani az erőt, mert kondícióban hátrébb tartunk a stabil A csoportos csapatokkal szemben.
    A felkészülésünkhöz es az EB részvételhez köszönjük az MCSZ es az FTC anyagi es adminisztratív támogatását, segítséget, igyekszünk mindkét sportszervezetet méltóképpen képviselni.

 

A férfi csapatunkat Callum Macfarlane, Kalocsay Ottó Dániel, dr. Balázs Dávid, Kiss Zsolt, Czermann Kristóf és edzőjük Rókusfalvy András alkotja, akik 19-án kezdik meg szereplésüket az EB-n, Belgium ellen. A csoportkiosztás számukra a következőképp alakult, így az alábbi csapatokkal mérkőznek meg az alapszakaszban:
B csoport: Ausztria, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lettország, Hollandia, Portugália, Szlovénia

A verseny előtt nekik is feltettünk néhány kérdést az EB-vel kapcsolatban, amire az utolsó felkészülési versenyükről, a Prague Classicról hazautazva válaszoltak:

  1. Milyen célokkal indultok neki az Európa Bajnokságnak?
    A felkészülés elején a B ligában való bent maradást tűztük ki elsődleges célként. Az elmúlt két hónapban komoly munkát végeztünk, heti 4 óra edzés mellett hat versenyhétvégénk volt, ahol összesen 29 felkészülési meccset játszottunk. Mind fizikálisan, mind anyagilag kihozta magából a maximumot a csapat: összesen a felkészülés és az Európa Bajnokság költségei 5,9 millió forintot emésztettek fel, ugyanakkor ennek majdnem az ötödét a szövetségi támogatás segítette. Köszönjük a Szövetség 1.174.856 forintos anyagi támogatását.
  1. Hogyan értékelitek a csoportotokat, milyennek látjátok az erőviszonyokat?
    Az elmúlt évek tapasztalata alapján a B ligában sincsenek már könnyű meccsek, több csapattal is találkoztunk a felkészülés során, így sok szoros meccsre számítunk, és bízunk benne, hogy mi jövünk ki szerencsésen a különböző helyzetekből. Sok csapat van közel azonos szinten, így nem az előzetes esélyek, hanem az aktuális forma lehet a döntő az EB alatt.
  1. Mik azok a területek, amiben a legerősebbnek tartjátok magatokat és mik azok, amire nagyobb figyelmet kell fordítanotok?
    Van egy jó csapatdinamikánk, amire lehet építeni, és külön-külön megvan a magunk tapasztalata. A felkészülés során játszottunk nagyon jól, de volt olyan meccs, amin semmi sem jött össze, arra kell figyelni, hogy végig konzisztens teljesítményt tudjuk nyújtani, és ha hullámvölgybe kerülünk, azt a lehető leghamarabb át tudjuk vészelni.

 

A csapatok ma reggel már útra is keltek Östersundba, felkészülten és tele izgalommal.:)

image_16852481 image_50422273

A női csapat mérkőzései:
November 18. 20:00 Norvégia – Magyarország
November 19. 14:00 Németország – Magyarország
November 20. 09:00 Dánia – Magyarország
November 20. 19:00 Magyarország – Törökország
November 21. 12:00 Olaszország – Magyarország
November 21. 20:00 Magyarország – Svájc
November 22. 14:00 Svédország – Magyarország
November 23. 09:00 Magyarország – Skócia
November 23. 19:00 Magyarország – Lettország

A férfi csapat mérkőzései:
November 19. 09:00 Magyarország – Belgium
November 20. 12:00 Szlovénia – Magyarország
November 20. 20:00 Ausztria – Magyarország
November 21. 20:00 Magyarország – Lettország
November 22. 19:00 Hollandia – Magyarország
November 23. 20:00 Magyarország – Franciaország
November 24. 13:30 Magyarország – Portugália

A női csapat eredményeit ITT és az élő közvetítést ITT, a férfi csapat eredményeit pedig ITT lehet követni.

Fotó: WCF

#curling #ECC2022