Virtuális kongresszus

Megtartotta szeptemberi (szokásos) kongresszusát a Curling Világszövetség (WFC), amely ezúttal – a járványhelyzethez alkalmazkodva – a virtuális térben zajlott. A szövetség és a sportág életét is meghatározó éves rendes esemény során fontos döntések születtek ezúttal is.

– a nemzetközi versenynaptárba felvettek egy új versenyszámot, a WCF ugyanis a kerekesszékes szakágban is bevezette a vegyespárost, amelynek – ha a körülmények engedik – 2021 januárjában a finnországi Lohjában meg is rendezik az első világbajnokságát. Arról is javaslat született, hogy ez a versenyszám a 2026-as téli paralimpia programjába is kerüljön fel.

– újraválasztották a WCF alelnökének az ausztrál Hugh Millikint, aki 2014-es megválasztása után további négy évig dolgozhat a világszövetség vezető testületében. A játékosként kétszeres olimpiai bajnok (2006, 2010) svéd Cathrine Lindahl pedig szintén 2024-ig folytathatja a munkát a WCF ügyvezető igazgatójaként.

– megerősítették a lengyel curling szövetség januári felfüggesztését. A meglehetősen szigorú döntést azért hozta meg akkor a WCF, mert a helyi szövetség nem tudott megfelelő módon együttműködni a lengyel állami sportvezetéssel, amivel ártott a curling sport megítélésének. A felfüggesztés idején lengyel csapatok nem indulhatnak a WCF által szervezett nemzetközi versenyeken.

– a korábban befagyasztott világranglisták kapcsán a WCF azt a döntést hozta, hogy a rangsorokat az eddigi október 31-ei határidő helyett november 30-áig biztosan nem nyitják meg újra.

– szabályokat érintő kérdésről is döntött a kongresszus, amely alapján módosul a csapatok és az edző közötti kommunikáció menete. Eddig csak a mérkőzések felénél illetve időkérés alkalmával volt lehetőség erre, az új évadtól viszont ennek módját kibővítik. Mostantól (ha a pálya és a csarnok kialakítása ezt lehetővé teszi) már az endek utáni rövid szünetekben is lesz lehetőség arra, hogy az edző illetve a tartalék játékos lemenjen a jég mellé és beszélgessen a játékosokkal.

A WCF következő kongresszusát a tervek szerint 2021. szeptember 9-11. között Szentpéterváron rendezik meg, az orosz város eredetileg idén ősszel lett volna rendező, de a járványhelyzet miatt egy évet várnia kell a curling sport kiemelt sportdiplomáciai eseményére.