Tallinni kaland

Jól sikerült a magyar női válogatott észtországi “villámkalandja” a hétvégén. A Palancsa Dorottya vezette csapat (Miklai Henrietta, Rókusfalvy Orsolya és Micheller Dorottya a további tagok, edző: Palancsa Zoltán) a háromnapos tallinni WCT challenger versenyen szerepelt, ahol a csoportkör a helyi pálya hűtőkompresszorának meghibásodása miatt eléggé zaklatottan alakult. Ez szerencsére a magyarokat nem zavarta, hiszen a csapat többek között az észtek (8-3) és az oroszok (6-4) legyőzésével veretlenül zárta a “csonkára” sikerült csoportkört, így egyenes ágon bejutott a 3000 euró összdíjazású bonspiel torna elődöntőjébe. A torna eredményeit az ALÁBBI LINKEN lehet megnézni.

tallinn1

A zárónapi elődöntőben utolsó kővel kapott ki a magyar válogatott (4-5) a házigazda észtektől, majd a bronzmérkőzésen az A-csoportos finn válogatott ellen is szoros meccset játszott. Itt végül csak az extra-end döntött (5-6), ám a negyedik helyért járó 300 euró pénzdíj (amit a 600 eurós nevezési díj egy picit árnyal azért…) és a magas színvonalú mérkőzések jól szolgálták a csapat Eb-felkészülését. Tallinnba hamarosan visszatér majd a csapat, itt rendezik ugyanis november közepén az Európa-bajnokságot, ahol Palancsa Dóriéknak az A-csoportba történő ismételt feljutás lehet a céljuk. Gratulálunk a szép eredményhez, hasonló folytatást kívánunk az Eb-re is! A versenyt az Ursi Hegner vezette svájciak nyerték meg, akik a döntőben a házigazda észt csapat ellen 7-3-ra nyertek.

A tallinni versenyt Palancsa Zoltán értékelte a curling.hu-nak: “A verseny számunkra remek felkészülésnek ígérkezett a közelgő Eb tekintetében.Időben éppen illeszkedik a programba, és a kiváló minőségű jég is kellően motivált minket – a pénzdíjazás mellett. A nevezett csapatok számunkra megfelelő mezőnyt jelentettek, hiszen a világelit topcsapatai ezidőtájt Kanadában versenyeztek, így az európai mezőny A-csoport végi, B-csoport eleji ellenfelekkel vehettük fel a versenyt. Az orosz juniorokat már Prágából ismertük (ott két hete sajnos sima vereséget szenvedtünk tőlük). Sajnos Sándor Niki – az alapcsapat second-ja – munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tarthatott velünk, így a mindössze 15 éves Micheller Dórit játszattam második pozícióban.

A verseny számunkra kellemesen kezdődött, hiszen első két mérkőzésünket – még viszonylag mérsékelt teljesítmények mellett is – aránylag könnyedén nyertük (10-3, 8-3). Az orosz lányok elleni csoportrangadóra külön készültünk, kifejezetten rájuk szabott taktikával, aminek meg is lett az eredménye, színvonalas mérkőzésen magabiztos győzelem (6-4). Aztán közbeszólt a technika ördöge – a hűtőkompresszorok nem bírták a terhelést. Ez a nehézség egy ilyen versenyen mindenkinek kellemetlen, a szervezőknek és a játékosoknak egyaránt. Sajnos az alapszakasz utolsó mérkőzése emiatt elmaradt, így az akkori állásnak megfelelően alakult ki a továbbjutó csapatok névsora, és ebben mi álltunk az összesített első helyen, mivel a DSC eredményünk is magasan a legjobb volt. Az elődöntőkre ismét jó minőségű jeget varázsoltak, és a csapat játéka is még precízebb volt. Viszont ellenfeleink is kellően felkészültek belőlünk, és az Eb-n az egyik legnagyobb vetélytársunk, az észt válogatott azon a meccsen jobbnak bizonyult (4-5).
A bronzmeccsen az A-csoportba tavaly visszakerült finnekkel küzdöttünk, és az utolsó endben remek játékkal sikerült ledolgoznunk a kétpontos hátrányt, de az extra-endben a szépen felépített taktika ellenére sem sikerült a “lopás”. A verseny előtt a negyedik hellyel tökéletesen elégedett lettem volna, de így utólag azt gondolom, hogy a második helyezés megszerzése reális cél lehetett volna. Összességében a csapat jól teljesített, a lányok technikai hiányosságai jól megmutatkoztak, amit az Eb-ig hátralévő hat hétben megpróbálunk kijavítani. Ezúton is köszönjük az UTE támogatását, mert egy ilyen színvonalú versenyen való indulás rengeteget fejleszt a csapategységen, a technikán, és a versenyrutin megszerzésében.” – összegzett a tréner.

tallinn2                                                                                                                                  (A fotók forrása: Palancsa Zoltán – Facebook)

A csapat skipje, Palancsa Dorottya is értékelte az észtországi hétvégét: A válogatottunk felkészülésének egy nagyon fontos állomása volt ez a tallinni verseny, ahol nagyságrendileg olyan erősségű mezőny vett részt, mint az Európa-bajnokság B-ligájának csapatai. Azonban mivel Sándor Niki, a csapatunk secondja, azaz második játékosa munkahelyi elfoglaltságok miatt nem tudott részt venni a versenyen, így egy olyan felállásban kellett játszanunk, amilyenre még nem volt példa egyáltalán. A csapat új tagja, Rókusfalvy Orsolya játszott lead pozícióban, míg a csapat eddigi leadjét, azaz első játékosát játszatta az edzőnk kettes pozícióban. Az első két meccsen még mindenkinek ismerkednie kellett a helyzettel, hozzá kellett szoknunk ehhez a felálláshoz. Bár biztosan megnyertük mindkét mérkőzést a későbbi, erősebb ellenfelek ellen szükség volt a pontosabb és precízebb játékra, ami a végére össze is jött.

Az alapszakaszból – annak ellenére, hogy a jéggel különféle problémák akadtak – a legjobb draw átlaggal és veretlenül sikerült továbbjutnunk, így a rájátszásban az első helyen vártuk az ellenfelünket. A legjobb négy közé a jelenlegi legjobb női észt csapat, a finn válogatott és egy kiemelkedően jó svájci csapat jutott be rajtunk kívül. A döntőbe jutásért az észt csapat ellen játszottunk, akik ugyan csak hárman álltak ki, de a befejező játékosuk ezen a meccsen szinte hibátlanul játszott, tökéletes köveket dobott, így ugyan utolsó kővel, de sajnos alulmaradtunk. Ezt követően a bronzmeccsen a jelenlegi finn válogatott ellen kellett teljesítenünk. Az észt mérkőzéshez hasonlóan ez a meccs is nagyon szorosra sikeredett, extra-endet is kellett játszanunk, hogy eldönthessük a bronzérem sorsát, azonban nem játszottuk tökéletesen a sorsdöntő endet, így utolsó kővel alulmaradtunk a bronzmérkőzésen is. Összességében nagyon pozitívan értékelem a felkészülési versenyt, szerintem színvonalas mérkőzéseket játszhattunk alapjáraton jó minőségű jégen, így annak ellenére, hogy nem az alapfelállású csapattal álltunk ki, mindenképp hasznos volt tapasztalatszerzésként ez az állomása is a felkészülésünknek” – fogalmazott a fiatal skip.