“Sport az élete” – bemutatjuk az új Főtitkárt

Október elsejétől Rozgonyi Gergely tölti be a főtitkári posztot a Magyar Curling Szövetségnél.

Az új főtitkárt az alábbi rövid interjúban mutatunk be a sportág szereplőinek.

Szia Gergő, köszöntünk a szövetség munkatársai között. Mi az az elsődleges információ, amit megosztanál magadról?

Családos ember vagyok, egy sportoló gyermek édesapja. Végzettségemet tekintve villamosmérnökként szereztem diplomát, de több mint 15 évet dolgoztam vezetőként gyártási területeken. A sportmúltam ennél hosszabb valamivel, több mint 20 éves versenysportolói és 15 éves edzői múlttal a hátam mögött vállaltam a főtitkári megbízást. A sport mindig is fontos volt számomra, testnevelő tanár- úszásoktató  édesanyával, röplabda edző édesapával ez nem is meglepő. Több különböző sportban (torna, úszás, röplabda, karate, down-hill kerékpározás, jégkorong) próbáltam ki magam, több  esetben komoly sikerrel is (2005. 2db EB aranyérem Karate, 2009. 1db EB ezüstérem, 1db EB bronzérem Karate). Jelenleg aktívan már csak a jégkorong fér bele az életembe, illetve újabban a curling. 2021 év elején ismerkedtem meg közelebbről a curlinggel az anyaegyesületem új szakosztálya révén. Nagyon megtetszett ez a különleges sport és a tatabányai csapat egyik első instruktoraként és egyben amatőr versenyzőjeként  nagy lelkesedéssel népszerűsítem is.

 Eltelt egy hónap, milyennek látod a szövetségi munkádat?

Mivel a karate révén már dolgoztam sportvezetőként, majd a jégkorongban ezt egy nagyobb közösségben folytattam, így a napi feladatok ellátása során tudom hasznosítani a tapasztalatokat. Szervezet és szervezet között különösen a sportban többnyire érdemes a hasonlóságokat előtérbe helyezni. Ugyanakkor egy szövetség ügyeit intézni természetesen más lépték és megközelítés. Minden esetre a feladataim ellátásában a saját tapasztalatomon kívül számíthatok a sportolói közösségekben szerzett barátok támogatására, és ahogy tapasztalom, a curling szövetségben rég óta itt tevékenykedő sportolókra, vezetőkre.

 Ezt a kérdést már másnak is feltettük, de fejlődni mindig jó döntés, így tőled is kérdezzük: kívülről nézve melyek azok a területek, ahol elsődlegesen fejleszteni kellene az MCSZ apparátusát, működését?

A Magyar Curling Szövetség jelenleg egy kis szövetség, ami azért jó, mert közvetlenebbé teszi például  a kommunikációt. Ugyanakkor nagyon fontos a jövőképet meghatározni. Azt láthatja bárki, hogy tudott már nagy sikert elérni a magyar curling sport. Viszont ezt fenntartani, csak folyamatos fejlesztéssel lehet. Többek között a sportági létesítményi feltételek javításával, beleértve a leendő vidéki tömegbázisokat is. Azonban a legfontosabb, ami bármely sportágban elengedhetetlen, az az utánpótláskorú versenyzők toborzása, hiszen ők lesznek a jövő bajnokai! Ehhez azonban meg kell teremteni az országos curling klubokat, pályákat, hogy az edzők minél több sikeres fiatalt nevelhessenek. Fontosnak tartom ezen kívül a jól felépített struktúrák, szabályrendszerek működtetését a szövetségen belül. A szövetség jelenlegi működését igyekszem minél hamarabb részletesen is megismerni és mindent meg teszek azért, hogy az esetleges hiányosságokat közös erővel javítsuk, a jól működőket pedig tovább vigyük,  hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk sportolóink számára.