Skót-svéd dupla lesz

Pénteken is sűrű nap volt a svájci curling Európa-bajnokságon – igaz sajnos már magyar részvétel nélkül. A nőknél és (még korábban) a férfiaknál is kialakult a döntő párosítása (mindkét helyen svéd-skót csata lesz!), lezajlottak a bronzmérkőzések, valamint elindultak a world challenge párharcok az utolsó vb-indulási helyért. De menjünk szépen sorjában.

A nőknél a két elődöntőt rendezték pénteken délután, ahol a svédek továbbra is őrzik veretlenségüket, Anna Hasselborgék a hetedik endben roppantották meg az olaszokat és végül 7-3-ra győztek A másik ágon a nyolcadik játékrész után még a házigazda svájciak vezettek 5-3-ra, a kilencedik endben viszont Eve Muirheadék írtak hármat, majd az utolsó endben lopni is tudtak, így nyertek végül 7-5-re. Az esti bronzmeccs is sokáig állt a svájciaknak, akik előnnyel és “kalapáccsal” nullázták sorban az endeket, a nyolcadikban viszont nagyot hibáztak, az olaszok három pontot írtak és végül 7-6-ra győztek, így ők szerezték meg az Európa-bajnokság bronzérmét. Diana Gaspari 2006-ban volt már egyszer Eb-dobogós, az akkori ezüstérem után most bronzot szerzett csapatával.

Az már csütörtökön eldőlt, hogy a magyar és a török csapat helyére a finnek és a lettek jutottak fel az A-osztályba, a péntek reggeli csoportdöntőn a finnek győztek 8-7-re, így este már az A-osztály csarnokában ők kezdhették meg a world challenge párharcot a dánok ellen. Sokáig volt is sansza a finneknek, a hatodik endben hármat írva tudtak egyenlíteni (5-5), utána viszont csak a csarnok jegét jobban ismerő dánok írtak csak pontot. Szombaton viszont a B-osztály csarnokában rendezik a második meccset, amit ha Oona Kauste és csapata nyer meg, akkor a mindent eldöntő harmadik meccs is az általuk jobban ismert pályán zajlik majd.

WP_20171119_14_28_42_Pro

A férfiaknál már csütörtök este megrendezték az elődöntőket, ezt követően alakult ki a norvég-svájci párosítás a bronzért. Thomas Ulsrudék talán megnyugodtak egy kicsit az olimpiai kvalifikáció után (ehhez négybe kellett jutniuk az Eb-n a norvég szövetség előírása alapján), az elődöntőben simán kaptak ki a svédektől, a bronzmeccsen viszont jól kezdtek Svájc ellen. A harmadik endben loptak és 2-1-re vezettek, utána azonban Peter de Cruzék vették át az irányítást és a hetedik end után okosan őrizték addig felépített hárompontos előnyüket. A svájciak mindkét csapata elődöntős volt St. Gallenben, ennek tükrében az egy bronzérem talán nem a legjobb végeredmény számukra, de a csarnok közel ezer nézője így is felállva ünnepelte a hazai győzelmet a helyosztón.

A fiúknál pénteken reggel rendezték az A-osztályba jutásról döntő mérkőzéseket, ezeken a lengyelek 10-7-re győztek Spanyolország ellen, a korábbi stabil A-csoportosok csatáját pedig a finnek nyerték 9-6-ra a Jiri Snitil vezette csehek ellen. A B-osztály döntőjét Aku Kaustéék nyerték 8-3-ra, akik a nap harmadik meccsén már fáradtak voltak a számukra ismeretlen csarnokban, így négy end után 0-4-el álltak az olaszok ellen és viszonylag könnyen el is veszítették a world challenge első meccsét – szombaton viszont “otthon” javíthatnak.