Ottawában a kanadai curlingelit

December 2. és 10. között a curlingvilág fél szemével Ottawára figyel, ezekben a napokban ott folynak ugyanis a kanadai női és férfi olimpiai válogató küzdelmei. Mindkét nemnél kilenc csapat szállt harcba azért, hogy megnyerje a Tim Hortons Roar of the Rings-et, és képviselhesse a világ legnagyobb curlingnemzetét a világ legrangosabb versenyén. A szervezők megadják a módját a versenynek: az NHL-ben vitézkedő Ottawa Senators több mint 17.000 fő befogadóképességű jégkorongcsarnokát választották a torna helyszínéül.

Bár a round robin küzdelmek alatt üresnek tűnhetnek a lelátók, a látszat csalóka, mert még a hétköznap reggeli mérkőzéseket is több, mint 500-an tekintik meg. A szurkolók többsége fiatal nyugdíjas. Többen kisebb-nagyobb társasággal sorra járják a legrangosabb kanadai versenyeket, és hobbi szinten maguk is játszanak. A piros-fehér parókás úrék például még hét versenyre látogatnak el a szezonban, köztük néhány tartományi tornára, és természetesen a női világbajnokságra jövő márciusban. Nekik nincs kifejezett kedvencük, a jó curlingért utazzák körbe a világ második legnagyobb országát.

A sárga sapkás drukkerek viszont Gushue csapatának szurkolnak, ha már a fejfedőjükön szereplő Team Adams nincs a résztvevők közt.

szurkolok2

A lelátókon fel-feltűnnek általános iskolások is, akiket szervezett keretek között szállítanak iskolaidőben a csarnokba iskolabuszokkal. Elképesztő élmény a gyerekek számára, ha meglátják magukat az óriáskivetítőn, vagy amikor egy-egy játékos odamegy hozzájuk a mérkőzése után egy pacsira.

Apropó, játékosok. Nekik is életre szóló élmény a ROTR-en szerepelni, mert tudják, egy kanadai curlinges számára már az hatalmas dicsőség, hogy csapata kvalifikált a kvalifikációs tornára. Ez sokat elmond a kanadai curling erejéről, illetve a résztvevő csapatok sora is. Mind a női, mind a férfi mezőnyben ott van a legutóbbi olimpiai és világbajnoki aranyérmes, és ez összesen négy csapatot jelent. Vagyis amelyik kanadai csapat kivívta a jogot az indulásra, be is söpörte az aranyérmet a legutóbbi nemzetközi seregszemléken. Bármelyik csapatok is nyerik meg idén a válogatót, jó eséllyel ott lesznek a végelszámolásnál a jövő februári téli olimpián is.

A Kanadai Curling Szövetség weboldalán élőben lehet követni a mérkőzések alakulását, míg a Roar of the Rings aloldalon számos érdekességet és friss hírt lehet olvasni a küzdelmekről. A Curling Canada Youtube csatornáján pedig egy-egy közvetített mérkőzést lehet utólag megnézni.

szurkolok1gyerekek csarnok belulrol