Magyar Antidopping Csoport Hírlevél 2017/4

Jó hír sportolóknak!

A www.doppingmentes.hu adatbázisában a Magyarországon bevizsgált termékek

Egy független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. összegyűjtötte és táblázatba foglalta azt a több száz étrend-kiegészítőt, amelyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert. A www.doppingmentes.hu honlapon mindezt bárki ellenőrizheti, kereshet gyártó, terméknév és termékkategória szerint is.

Hogyan csökkentsük a gondatlanságból elkövetett doppingvétség kockázatát?
A sportolók számára rendkívül fontos, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) Tiltólistáján lévő komponensek véletlenül se kerüljenek az általuk fogyasztott termékekbe (nemzetközi tanulmányok szerint a 2000-es évek elején a termékek 15-20%-a tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst aktív összetevőként).
Mai napig számtalan doppingesettel találkozunk, amikor a sportolók pozitív vizsgálati eredménye az elfogyasztott szennyezett táplálék-kiegészítőre vezethető vissza.

A doppingmentes.hu-n nem szerepel olyan termék, amely tartalmazza a 85 vizsgált doppingszer bármelyikét is!
A negyed évszázada a magyar piacon tevékenykedő WESSLING tíz éve foglalkozik a WADA tiltólistáján lévő komponensek étrend-kiegészítőkből, sportolóknak szánt termékekből történő kimutatásával. Számos gyártó, forgalmazó termékét és alapanyagát vizsgálták meg. A több ezer vizsgálatnak köszönhetően – a gyártók/forgalmazok beleegyezésével – most a doppingmentes.hu honlapon tették elérhetővé és kereshetővé az általuk bevizsgált termékeket.
A vizsgált komponenseket a WADA statisztikákat is figyelembe véve választották ki, amelyek várhatóan a legtöbb problémát okozhatják a doppingvizsgálatokon. A jelenleg vizsgált 85 molekula listáját folyamatosan bővítik, a táblázatban pedig feltüntetik a vizsgálati protokollt is. Ennek alapján nyomon követhető, mikor milyen komponensekre vizsgálta a laboratórium a gyártók/forgalmazók termékeit.

Mindeddig Magyarországon nem volt a doppingmentes.hu táblázatához hasonló adatbázis, amelyben a különböző készítmények gyártó, forgalmazó, terméknév és termékkategória (fehérjék, vitaminok) alapján is kereshetők.
A honlapon a táblázat mellett az érdeklődők olvashatnak a laboratóriumi vizsgálatokról, megtalálhatják a legfrissebb doppinggal kapcsolatos híreket, illetve hasznos tanácsokat kapnak a laboratórium szakértőjétől.

A doppingmentes.hu május 24-én indult el jelentős médiaérdeklődés mellett, és már most számos sportegyesület kíséri figyelemmel az oldal adatbázisát.

További információk:
www.doppingmentes.hu
info@doppingmentes.hu

Forrás: http://antidopping.hu/