Lillehammeré az Eb

Norvégiában, egészen pontosan Lillehammerben rendezik meg jövőre a curling Európa-bajnokságot – erről határozott a Curling Világszövetség (WCF). A döntés logikus, hiszen már a 2020-as Eb-t is ebben a városban rendezték volna, a járványhelyzet miatt azonban azt halasztani kellett.

Ez lesz a negyedik alkalom, hogy Norvégia a házigazdája egy curling Eb-nek, korábban Oslo (1977), Lillehammer (1990) és Stavanger (2013) is volt már rendezője a kontinenstornának. A norvégok 2016-ban a téli ifjúsági olimpián is rendeztek curling tornát az 1994-es téli olimpia városában, így szervezés szempontjából tapasztaltnak számítanak.

A tervek szerint az A-divízió küzdelmeit a 10.000 néző befogadására alkalmas Haakons Hall-ban rendezik meg, ahol többek között a ’94-es olimpia jégkorong tornájának döntőjét is játszották. A magyar csapatokat is érintő B-divízió versenyeit pedig a Lillehammer mellett található Youth Hall-ban rendezik meg, ahol a 2016-os ifjúsági olimpián jégkorong mérkőzések zajlottak.

“Csalódottak voltunk, hogy idén nem tudtunk Európa-bajnokságot rendezni, de örülünk annak, hogy 2021-ben mégis mi lehetünk a házigazdái a versenynek” – nyilatkozott a WCF döntés után Morten Søgård, norvég szövetség elnöke. A lillehammeri Eb-t a tervek szerint 2021. november 20 és 27 között rendezik.