Kína történelmi aranya

Bár Kína a világ legnépesebb országa, téli paralimpián még soha nem nyert aranyérmet, sőt eddig még érmet sem. A kínaiak 2002 óta vesznek részt a téli paralimpiákon és most először, a pjongcsangi curling tornán sikerült érmet szerezniük. Nem is akármilyet, hiszen a szombati fináléban extra-endben a világbajnoki címvédő Norvégiát múlták felül 6-5-re. A Haitao Wang skip vezette csapatban Jianxin Chen, Wei Liu és Meng Wang játszott még a paralimián, a csapat tartalékja Qiang Zhang volt, edzőként pedig a dallamos nevű Qiangshuang Yue irányította őket paralimpiai aranyig.

Paralympic Winter Games PyeongChang 2018

“Az egész torna során végig bíztattuk egymást, ez volt a kulcs a győzelemhez. Mindenki a legjobbját akarta nyújtani, ez segített minket az aranyéremhez. Hatalmas országunk van, így számunkra különösen fontos volt, hogy aranyérmet szerezzünk, az ország történetének első aranyát paralimpián” – mondta a kínai skip a mérkőzés után. A szorosan alakuló döntő azért volt érdekes, mert amikor a két csapat először találkozott egymással a csoportkörben, akkor Kína 10-1-re tudott nyerni.

A pjongcsangi paralimpia kerekesszékes curling tornáján (amelyen vegyes csapatok indulhattak) először ve(hete)tt részt 12 csapat. Érdekesség, hogy a minden csapat számára 11. mérkőzésből álló alapszakasz után a két legjobb mérleggel záró együttes (9/2-es győzelem-vereség mutató), Dél-Korea és Kanada végül csak a bronzmérkőzésen léphetett jégre, ahol utóbbi csapat, tehát Kanada nyert 5-3-ra.

A kerekesszékes curling most negyedik alkalommal szerepelt a téli paralimpia műsorán, íme az eddigi győztesek:

  • 2006:  Kanada (Chris Daw)
  • 2010:  Kanada (Jim Armstrong)
  • 2014:  Kanada (Jim Armstrong)
  • 2018:  Kína (Wang Haitao)