Készen állnak csapataink az Európa-bajnokságra

November 19. és 26. között a skóciai Braeheadben kerül megrendezésre a női és a férfi Európa-bajnokság, ahol mindkét válogatottunk a B divízióban fog versenyezni. Az utolsó itthon töltött napokban a két csapatkapitány, Palancsa Dorottya és Szabó Gergely mesélt az MCSZ-nek a felkészülésről és a célokról.

MCSZ: Milyen elemekből állt, és hogy sikerült a felkészülés?

PD: A felkészülésünk a szezon elején kezdődött egy augusztus végi kamaraerdei edzőtáborral. Ezek után Prágában versenyeztünk a Kolibris Cupon, ahol talán kisebb meglepetésre a legjobb nyolc csapat között végeztünk egyetlen női csapatként versenyezve a cseh élvonallal. Ezután a Tallinn Kupán vettünk részt, ami egy kicsit gyengébb színvonalú, de mégis tökéletes felkészülési versenynek ígérkezett. Itt döntőt játszottunk az észt férfi válogatott ellen, amit sikerült is megnyerni, ám a svájci lebonyolítási rendszer sajátosságai miatt csak a második helyen végeztünk. Emellett részt vettünk egy egynapos edzőtáborban Pozsonyban, ami szerintem kifejezetten jól sikerült. Edzések mellett két edzőmeccsre is volt lehetőségünk, ahol gyakorolhattuk a játékot új viszonyok között. Végül a Magyar Kupán szerepeltünk felkészülésünk utolsó állomásaként, amelyet sikerült megnyernünk.

SZG: Nyáron kezdtük el a felkészülést erőnléti edzésekkel, majd augusztus végén indultak a jeges edzések Kamaraerdőn. Heti két csapatedzés mellett egyéni edzések voltak a programban, valamint egy egynapos pozsonyi edzőtábor. Felkészülésünk részét képezte magyar versenyeken, illetve nemzetközi tapasztalatok szerzése érdekében két külföldi versenyen való részvétel. Utóbbi kettő Kitzbühelben, illetve Chamonix-ban volt. A tornákon lejátszott meccsek sok tanulsággal szolgáltak és sikereket is hoztak, mint a chamonix-i versenyen elért dobogós helyezésünk.

MCSZ: Mit gondoltok az Eb-programotokról és a mezőny erősségéről? Kik a legnagyobb ellenfelek?

PD: A meccseink időpontjai szerintem jól lettek kialakítva, a sorsolásunk is szuper. A mezőny szerintem elég kiegyenlített lesz, a legnagyobb ellenfeleink közé sorolnám az észteket, a letteket, de biztosan szoros meccset fogunk játszani a lengyelekkel és az angolokkal is.

SZG: A mezőny erős és kiegyensúlyozott. Előzetesen a holland, a lett és az angol válogatott tűnik a legerősebbnek a csoportunkban. Ebből a trióból két csapattal már az első három fordulóban találkozunk, így hamar ki fog derülni, hogy milyen irányt vesz az Eb-szereplésünk.

MCSZ: Mi a csapat célja az Eb-n?

PD: Mindenképp az a célunk, hogy feljussunk az A divízióba, és 2015 után jövőre újra ott teljesíthessünk, de nagyon szeretnénk az első helyen továbbjutni. Ez azt jelentené, hogy játszhatunk a világbajnoki részvételért is az A divízió nyolcadik helyezettjével.

SZG: Reálisan értékelve alapvető célként a B divízión belüli biztos bennmaradást tűztük ki magunk elé, azonban nem tartjuk elképzelhetetlennek az A divízióba történő feljutásért való küzdelmet sem.

MCSZ: Kik segítették a felkészüléseteket?

PD: Felkészülésünket többek között az edzőnk, édesapám, Palancsa Zoltán segítette, rajta kívül foglalkozott velünk pszichológus is, Kalamár Hajnalka. Rajtuk kívül mindenki nevében mondhatom, hogy a családi támogatás is rengeteget segített a sikeres felkészülésben.

SZG: Csapatunk felkészülését edzőként Kiss Zsolt, sokszoros válogatott és kétszeres vegyespáros világbajnok segítette. Rajta kívül köszönettel tartozunk családtagjainknak, akik biztosították a zavartalan hátteret a hatékony felkészüléshez.

A magyar női válogatott: Palancsa Dorottya (skip), Miklai Henrietta, Kalocsai Vera, Sándor Nikolett, Biró Bernadett. Edző: Palancsa Zoltán

A magyar férfi válogatott: Szabó Gergely (skip), Bodor Gábor, Major Gergely, Szarvas Gábor, Lados Tamás. Edző: Kiss Zsolt

Válogatottjaink Európa-bajnoki programja ezen a linken érhető el.

picmonkey-collage