Katariak magyar jégen!

Sporttörténelmi együttműködés keretén belül az elmúlt év végén Magyarországon edzőtáborozott a katari curlingválogatott, amely a budapesti Kamarerdei úti pályán tett fontos lépéseket a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózáshoz. A kapcsolat nem véletlen, ugyanis az arab ország csapatát a nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező Belleli Lajos irányítja, így elsősorban neki köszönhető, hogy a katariak olyan feltételek mellett készülhettek közel egy hetet, melyek hazájukban egyelőre még nem adottak. Az edzések és a magyar csapatokkal szervezett edzőmérkőzések elsősorban a katari játékosok fejlődését segítették, Katarban ugyanis nincs curlingpálya, limitált jégidővel korcsolyajégen tudnak edzeni, ami az alapmozgás elsajátítására is korlátos, de a dobások távolságának és a kövek fordulásának gyakorlására nem összemérhető a speciális versenyjéggel.

“Egy nagyon aktív és hasznos hetet tölthettünk Budapesten, ahol a tervezett program többségi részét el tudtuk végezni. A legnagyobb akadályunk jelenleg Katarban a jéghez való nagyon korlátozott hozzáférés és a minőségi curling jég teljes hiánya. Ennek a pótlásában jelentett némi gyógyírt az egyhetes budapesti edzőtábor. Nagyon pozitív élményekkel tértünk vissza Katarba. Természetesen nagyon baráti a viszony a két szövetség között és most egy újabb lépést tettünk az együttműködésben a két évvel ezelőtti edzői szeminárium után” – fogalmazott Belleli Lajos, aki kiemelte, külön öröm és sportpolitikai siker, hogy nem csak curlingezők, hanem rövidpályás gyorskorcsolyázó is velük jöhetett, és edzhetett Magyarországon.

Qatar_Curling_Hungary_Dec2019-90

A Magyar Curling Szövetség fontosnak tartja a külföldi társszövetségekkel a szakmai kapcsolatok kialakítását, erősítését, partneri, mentori programok beindítását, fenntartását. A helyzet kedvező, ugyanis több olyan szövetséggel nyílik lehetőség együttműködésre, ahol a curling sport magasabb színvonalon működik a fejlettebb infrastruktúra, magasabb finanszírozottság, a hazainál nagyobb számú játékos- és szakemberállomány miatt. Ez a motivációja a Svéd Curling Szövetséggel elindult mentorprogramnak is, ami a Curling Világszövetség (WCF) 2019-es évi kongresszusán mintaprojektként is bemutatásra került.

Ezt a modellt ugyanakkor a szövetség olyan társszövetségekkel is meg tudja valósítani, melyeknél a magyar curling sport jár előrébb. Ebben komoly helyzeti előnyt jelent a hazai curlingpálya. Több olyan szomszédos ország (Szlovénia, Szerbia, Horvátország, Románia) curlingesei járnak Magyarországra, akiknek dedikált pálya hiányában nincs lehetőségük curlingpályán gyakorolni. A pályából adódó előnyök jól kifizetődők is, hiszen az eddig szerzett tudás és infrastruktúra is pénzre váltható, ugyanakkor ezt újra és újra a hazai sportágfejlesztésbe kell befektetni, ami közép- és hosszútávon olyan eredményekben térül meg, amelyekkel Magyarország végérvényesen felhelyezhetővé válik a világ curlingtérképére.

Qatar_Curling_Hungary_Dec2019-128