Januártól még pontosabban mérünk Kamaraerdőn

A Magyar Curling Szövetség (MCSZ) tavaly decemberben egy új mérőműszert vásárolt, amely 2016 januárjától fogja segíteni a bírók munkáját a szövetség versenyein. A Closest to the button elnevezésű szerkezet beszerzésére a Curling Világszövetség (WCF) legutóbbi kongresszusán hozott mérési szabályváltoztatások miatt volt szükség.

A tavaly szeptemberi, Belgrádban megrendezésre került kongresszuson az a döntés született, hogy a button dobások során, ha a kő nem fedi a kör valamely pontját, akkor nem 185,4 cm, hanem 199,6 cm kerül feljegyzésre. Ennek oka, hogy a Closest to the button műszer és a hozzátartozó internetes program segítségével akkor is mérhető a kő távolsága a button ponttól, ha a kő a button ponton van rajta. Ezen esetekben eddig 0 cm-nek vettünk a button ponttól való távolságot, hiszen azt nem lehetett a korábban alkalmazott módon, mérőszalaggal lemérni. Mostantól azonban két, előre meghatározott pontból kell mérni, ezen eredményeket felvezetni a mérőműszerhez tartozó ingyenesen letölthető programba, az pedig kiszámolja, hogy mennyi az adott távolság.

Abban az esetben, ha hagyományos mérést kell alkalmazni – vagyis ha a kő a házban van, de nem fedi a button pontot -, akkor ez az eszköz annyiban könnyíti meg a dolgunkat, hogy amint kihúzzuk a mérőszalagot, ez automatikusan, digitálisan kiírja az eredményt egy tizedes jegy pontossággal.

Az eszközt nemzetközi versenybírónk, Patonai Ágnes már használta a tavaly novemberi női és férfi Európa-bajnokságon. Ő mutatta be az eszköz használatát Kiss Bálintnak, a Versenybírói Testület vezetőjének, aki rövid képzéseken fogja megismertetni a műszert az MCSZ versenyein tevékenykedő versenybírókkal és időmérőkkel.

Szövetségünk a mérőeszközt a WCF fejlesztési programjának keretében, a WCF támogatásával vásárolta meg. Először szövetségi versenyen a 2016. január végi Vegyes-csapat Országos Bajnokságon fog szerepelni.

also