Interjú Belleli Lajossal, a katari curling első edzőjével

Belleli Lajos, hazánk egyik legrégebb óta játszó és edzősködő curlingese nagy fába vágta a fejszéjét. Június elején Katarban állt munkába, hogy a Katari Olimpiai Bizottság (KOB) szolgálatában vezetőedzője legyen az ott alakuló curlingcsapatoknak. A 37 éves Lali egyedül ment, de a tervek szerint pár hónap után követi a családja. A Magyar Curling Szövetség közvetlenül elutazás előtt beszélgetett vele.

Belleli Lajos

MCSZ: Ha valaki azt mondja neked egy éve, hogy 2015. júniustól a KOB lesz a munkaadód, és curlingedző leszel odakint, hogyan reagáltál volna?

BL: „Király!”

MCSZ: Hogyan jött a lehetőség, és mi motivált abban, hogy megpróbáld?

BL: Patonai Ágnest illeti elsősorban a dicséret, hogy a lehetőséget megteremtette. Az MCSZ küldöttjeként a Curling Világszövetség 2014-es kongresszusán olyan képet festett a magyar curlingről, amellyel meggyőzte a katari sportvezetőket, hogy magyar edzőre bízzák a sportág ottani megteremtését. Ezt követően a KOB Ágin keresztül meghirdetett egy vezetőedzői állást. Arra, hogy a pályázatot elküldjem, Vaspöri Tamás csapattársam-edzőm adta a fő lökést egy edzőtáborunk alkalmával. Abban, hogy a kiválasztásom után valóban átszervezzem az egész életem, sok minden közrejátszott. Az egyik legfontosabb tényező a családom és barátaim támogatása és lelkesedése volt. Emellett fontos volt, hogy főállásban foglalkozhatok a curlinggel, rengeteget tanulhatok a sportról és tehetek a fejlődéséért.

MCSZ: Mit tudsz előzetesen a munkáról, illetve a körülményekről?

BL: Egyenlőre nagyon keveset tudok. A KOB irányelvei alapján csak a minimum információkat kapom meg, amíg nem költözöm ki. Kifejezett curlingpálya sajnos nincsen még. Az alapoktól kell bevezetni a sportot a köztudatba, illetve megteremteni az infrastrukturális és szervezeti feltételeket. A KOB részéről az elhatározás és a háttér az általuk tervezett limitig biztosítva lesz.

MCSZ: Mit tudsz Katarról? A kis délnyugat-ázsiai arab ország az elmúlt években azzal került a sportsajtóba, hogy számos nagy sportverseny rendezési jogát elnyerte, bár nem curlingversenyét. Sporteredményeikről nem sokat tudunk, főleg nem téli sportágban. Arról nem is beszélve, hogy a legmelegebb hónapban, júniusban 40 °C fok vár rád.

BL: Dolgozott már kint edzőként ismerősöm, illetve kapcsolatban vagyok két, Katarban dolgozó műkorcsolyaedző hölggyel. Mindenki csak jókat mondott. Egyébként meg elméletileg egy jégpályán fogok dolgozni. J

MCSZ: Számos szép sikert értél el hazai és nemzetközi versenyeken úgy játékosként, mint edzőként. Játékosként többek közt hét magyar bajnoki címed és három „B” csoportos Európa-bajnoki érmed van. Még el sem mentél, már hiányzol a magyar curlingnek. Mikor láthatunk újra magyar csapatban, magyar jégen, esetleg magyarok ellen versenyezni?

BL: Remélem, hogy a férfi országos bajnokságra hazajöhetek, de egyelőre még nem tudok pontosabbat.

MCSZ: Sok sikert kívánunk odakint, és várunk haza!

BL: Köszönöm szépen!