Ifjúsági/Junior Világbajnokság Kvalifikációs rendszer

2017. év nyarán a Magyar Curling Szövetség Elnöksége a junior világbajnokságra való kvalifikációs metódusán is változtatott.

A korábbi rendszer, miszerint a minden év tavaszán (jellemzően április) megrendezésre kerülő Országos Bajnokság mellett az Ifjúsági lány és az Ifjúsági fiú szövetségi kapitányok jelölik ki az utazó keretet illetőleg a kezdő csapatokat.

2018-tól januártól, a világbajnokságra utazó keret kiválasztása más rendszerben történik meg.

Az Ifjúsági Országos Bajnokságok továbbra is megrendezésre kerülnek nemenként. A verseny célja a kezdő és középhaladó játékosokat, iskolai curling programban szereplő gyermekeket is, hogy mérettessék meg magukat és vegyenek részt a versenyen, akár pontszerzés reményében. Itt valamennyi ifjúsági korú fiatalt szeretnénk elérni.

Az Ifjúsági Országos Bajnokság semmilyen befolyással nincs a kvalifikációs tornára, tehát az elért eredmény sincs kihatással a kvalifikációs tornára. A győztes csapatok nem élveznek előnyt!

Kvalifikációs torna:

A Világbajnokságra való kijutásról, egy minden év őszén (jellemzően szeptember-október), lebonyolításra kerülő VB kvalifikációs torna fog dönteni, ahol a torna nemenként győztes csapatai nyerik el a jogot a kijutásra.

Jelentkezett csapatok számát nem korlátozzuk, de feltételhez kötjük:

  • A nevezett csapat legalább 2 játékosának, minimum 1 éve rendelkeznie kell érvényes játékengedéllyel.

A Kvalifikációs tornán nemenként győztes csapaton a csapat edzőjének, maximum 1 változtatási lehetőség engedélyezett!

A versenyen részt vehet minden csapat, amely:

  • a csapatban szereplő játékosok mindegyike 1997. június 30. után született, s ezt a verseny napján személyi-, vagy diák igazolványával igazolni tudja.
  • játékosai a nevezési lap leadásakor magyar állampolgársággal rendelkeznek,
  • a csapatban szereplő játékosok mindegyike rendelkezik az MCSZ által kiadott érvényes versenyengedéllyel (melynek része a sportorvosi vizsgálat, illetve annak igazolása)

Továbbá a versenyen részt vehet minden olyan csapat, amely:

  • nevezését és a nevezési díj befizetését a versenybíróságnál igazolni tudja,- a verseny ideje alatt a World Curling Federation szabályait és előírásait betartja,- a verseny kiírását, szabályait és előírásait magára nézve kötelezően elfogadja,- a viselkedésével a verseny sportszerű és kulturált lebonyolítását nem zavarja.

Nevezett csapatok száma szerinti lebonyolítás:

  • 1 csapat esetén: A csapat automatikusan elnyeri a jogot a Világbajnokságra való indulásra.
  • 2 csapat esetén: Best of 7 döntő mérkőzés, tehát az egyik csapat 4 győzelméig tartó párharc a két aspiráns között. Ennek a mérkőzésnek a győztese, utazhat a Világbajnokságra.
  • 3-4-5 csapat esetén: Dupla round robin, tehát 2 teljes kör, mely az alapszakaszt képezi. Ezt követően best of 5, tehát az egyik csapat 3 győzelméig tartó döntő mérkőzés. Ennek a döntő mérkőzésnek a győztese nyeri el a jogot a Világbajnokságon való indulásra.
  • 6, vagy annál több csapat esetén: Teljes fordulós round robin, mely az alapszakaszt képezi. Majd page system négyes döntő következik. A page system döntőjébe jutott csapatok egy best of 5, tehát az egyik csapat 3 győzelméig tartó mérkőzésen vesznek részt. Ennek a döntő mérkőzésnek a győztese nyeri el a jogot a világbajnokságra való indulásra.

 

Kiss Bálint, 2018. március 12.