Fair play-díjas a curling válogatott

Hétfőn este rendezte meg a Magyar Olimpiai Bizottság a 2017-i évre vonatkozó Fair Play-díjátadó gáláját, ahol a curling sportág is érdekelt volt a díjazottak között. Sportszerű magatartása miatt a magyar férfi curling válogatott kapott elismerést a 2017 novemberi, St. Gallenben rendezett Európa-bajnokságon bemutatott alábbi sportszerű cselekedetéért:

“A 2017-es novemberi csapat EB nyitómeccsén az angol válogatott ellen 6:4-es vezetésnél a 8. endben az angol csapat befejező játékosának utolsó dobása előtt a magyar válogatottnak 3 jobb köve volt a házban. Az angol csapat célja az volt, hogy egy dupla kiütéssel 1 kőrere minimalizálja a veszteségét, mert ha hármat ír a magyar csapat, 9:4-es állásnál eldől a mérkőzés. A dobásnál a kőelengedés szabályosságát a köveken elhelyezett led villogók jelzik, ha pirosan villognak az elengedési vonal után, azt jelenti, hogy nem engedte el időben a kő fogantyúját a dobó játékos és ki kell venni a játékból a követ. Az angol befejező játékos utolsó kövénél kigyulladtak a piros fények, így a szabályok értelmében meg kellett állítaniuk a követ, mielőtt kiütötte volna a magyarok köveit a házból. A magyar válogatott játékosai jelezték a versenybírónak, hogy véleményük szerint a piros lámpák már az elengedési vonal előtt is égtek, tehát hibás a kő érzékelője és hozzájárultak, hogy az angol játékos újra eldobja a kövét, amivel sikerült a dupla kiütés és végül csak 1 pontot gyűjtött a magyar csapat, 7:4-es állással életben hagyva az angolok esélyeit. Végül az utolsó endre 7:6-os szoros állással fordultak a csapatok, a mérkőzést végül szoros csatában megnyerte a magyar csapat. A hibás kő szabályok szerinti kivételével hamarabb és könnyebben nyert volna a válogatott.”

A sportszerű magatartáshoz gratulálunk a Riesz Gábor skip vezette csapatnak, amelyben Fóti Balázs, Ézsöl Gábor, Varga Balázs, Kalocsay Ottó szerepelt még az Eb-n és amelyet Kiss Bálint kísért el edzőként Svájcba. A csapat az Eb-n is tapasztalt egységességével összhangban most is teljes létszámban vett részt a hétfő esti MOB díjátadó gáláján. (Fotók: Róth Tamás – Magyar Olimpiai Bizottság) 

RTG_1205 RTG_1216 RTG_1592