Egy ide – egy oda

Pénteken is két mérkőzést játszott a Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt összeállítású duó a skóciai Aberdeenben zajló curling vegyespáros világbajnokságon. Az már sajnos az előző napi vereségek után eldőlt, hogy az olimpiai kvalifikáció ezen a vb-n már nem szerezhető meg – ehhez a legjobb nyolcban kellett volna végezni alapesetben. Amihez az A-csoport körmérkőzéses rendszeréből az első négyben kellett volna végeznie a magyar bajnok párosnak.

A csoportkör zárónapján azért a papírformát érvényesítve sikerült legyőzni a végül 0/9-es mutatóval kieső spanyolokat, a nap zárásaként ugyanakkor a csoportot megnyerő és már elődöntős (8/1-el záró) Skócia ellen csak szorossá sikerült tenni a játékot, a bravúr-győzelem ugyanakkor már nem jött össze. A Palancsa-Kiss páros (amellyel a nemzetközi szövetség oldala egy külön cikkben is foglalkozott) így három győzelemmel és hat vereséggel csoportja nyolcadik helyén zárt, ami azt jelenti, hogy szombaton délelőtt 11 órától a kiesés elkerüléséért kell még egy mérkőzést játszania a másik csoport kilencedik helyén végző finn páros ellen. A másik ágon pedig Japán-Dél-Korea találkozót rendeznek – hasonló téttel.World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland

A csoportkör után eldőlt, hogy a spanyolok és az észtek már biztosan búcsúznak az elit vb mezőnyétől, így ők jövőre csak a kvalifikációs tornáról tudnak eljutni a vegyespáros vb-re. Hat páros pedig már most megszerezte országának az olimpiai kvótát a pekingi ötkarikás játékokra: az A-csoport (1. Skócia, 2. Kanada, 3. Olaszország) és a B-csoport (1. Svédország, 2. Norvégia 3. Svájc) első három-három helyezettje. Szombaton este pedig egyetlen, sorsdöntő mérkőzésen a cseh és az amerikai csapat küzd majd meg egymással a hetedik, még függőben lévő olimpiai kvótáért.

Vegyespáros curlingben tíz csapat vehet részt a 2022-es téli olimpián, ahol a házigazda Kína is kap egy helyet (ők most a B-csoport ötödik helyén végeztek 4/5-ös mutatóval, így nem sokon múlt, hogy alanyi jogon is kijussanak a hazai olimpiájukra), a fennmaradó két pozíciót pedig majd a december közepi pótkvalifikációs versenyen lehet megszerezni. Ennek pontos helyszíne még nem ismert és egyelőre az sem, hogy melyik magyar páros képviseli majd a tornán a magyar színeket. Az esély ugyanis megmaradt arra, hogy – a sportág történetében először – magyar curling játékos is szerepeljen olimpián – ehhez viszont a decemberi tornán a legjobb kettőben kell zárnia a magyar párosnak.

A magyar páros mérkőzései az A-csoportban:

május 17. hétfő, 18.30 Magyarország – Németország 5-8

május 18. kedd, 10.00 Magyarország – Dél-Korea 5-4

május 18. kedd, 17.00 Magyarország – Kanada 5 -7

május 19. szerda, 10.00 Magyarország – Csehország 7-6

május 19. szerda, 17.00 Magyarország – Olaszország 5-6

május 20. csütörtök, 13.30 Magyarország – Orosz Csapat 2-6

május 20. csütörtök 20.30 Magyarország – Ausztrália 3-9

május 21. péntek, 13.30 Magyarország – Spanyolország 8-4

május 21. péntek, 20.30 Magyarország – Skócia 4-7

május 22. szombat 11.00 Magyarország – Finnország

Az időpontok magyar idő szerint értendőek. A skóciai vegyespáros curling világbajnokság az ALÁBBI LINK-en követhető.

World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland World Mixed Doubles Curling Championship 2021, Aberdeen Scotland