Curling-robot, ez a jövő? – videó

Érdekes curling kísérletet rendeztek a napokban Dél-Koreában, ahol egy speciálisan kifejlesztett, úgynevezett curling-robot játszhatott a jégen “emberi” ellenfelekkel. Az alábbi videóban is szereplő mérkőzésen az EMBER nyerte meg a két endig tartó csatát 3-0-ra, de lehet, hogy már nincs messze az az idő, amikor a mesterséges intelligencia (AI) által vezérelt computer legyőzi (itt is) a humán faktort.

A dél-koreai Icheonban rendezett pénteki mérkőzésen a dél-koreai intézmények által kifejlesztett több curling robot (Curly) játszott a jégen. A technikai fejlettséget látva azért talán már nem lepődünk meg annyira, hogy a februári pjongcsangi téli olimpián a házigazda Dél-Korea ezüstérmet tudott szerezni a nők versenyében. A curling robotot az elmúlt három évben lejátszott 1321 curling találkozó összesen közel 16.000 elengedett kövének mozgásaival tanították be a fejlesztők. A robotok emberi utasításra cselekedtek, egy-egy kő elengedésére viszont még jóval több időre volt szükségük, mint az embereknek. Ennek ellenére a helyezett kövek (draw) esetében 65%, az ütő (take-out) kövek esetében pedig 80%-os pontosságot értek el.

Az emberi győzelemhez talán az is hozzájárulhatott, hogy a gépek söpörni (még) nem tudtak, így csak a skip és a követ elengedő robot állt fel háromfős emberi csapat ellen. Lehet, hogy csak ezen múlott végül a humán-győzelem? A sakkfenomén Gari Kaszparov és az őt 1997-ben legyőző Deep Blue szoftver óta ugyanis tudjuk: a technika előbb-utóbb az emberiség fölé nő majd…

Forrás: chosun.com