Csak a curling “tiszta”

Érdekes felmérési eredményeket publikált a napokban a WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, amely a 2016-os naptári évben levett doppingminták alapján kategorizálta az olimpián szereplő és azon kívüli sportágakat is. Az alábbi linken is elérhető összesítés szerint a birkózás, az ökölvívás és a súlyemelés a leginkább doppingérzékeny sportág az ötkarikás műsoron szereplők közül. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség összesen 300 565 ellenőrzést tartalmazó tavalyi tevékenységéből készült statisztika szerint a birkózók mintáinak 2,7, az ökölvívókénak 2,0, a súlyemelőkének 1,9 százalékában találtak tiltott szert.

A WADA listáján felsorolt olimpiai sportágak közül egyetlen maradt tiszta, méghozzá a curling, amelynek a tavaly levett 224 mintájából egyetlen sem bizonyult pozitívnak.  A kérdést ugyanakkor árnyalja, hogy a vizes sportok (aquatics) például a WADA listájában együttesen szerepelnek, így az ehhez tartozó sportágak (pl. műugrás, szinkronúszás, úszás) esetében nem lehet pontosan tudni, hogy mely sportágakban mennyi pozitív eset született.

Az évenkénti összesítések alapján a doppingesetek emelkedő aránya (vagy másféle nézőpontból fogalmazva: az ellenőrzések növekvő hatékonysága) jellemző, hiszen 2014-ben a levett minták 1,1%-a, egy évvel később az 1,26%-a, tavaly viszont már azok 1,6%-a volt pozitív.

A teljes képhez tartozik, hogy a WADA publikációi alapján 2013-ban még kettő, 2014-ben és tavalyelőtt viszont már csak 1-1 pozitív doppingeset volt a curling sportágban. Ennek tükrében különösen örvendetes a 2016-os 0% – erre mondhatjuk: maradjon ez a jövőben is így!