Célegyenesben csapataink felkészülése a Siketlimpiára

A Siketek SC férfi és női csapata is részt vesz a 18. Téli Siketlimpián, amelynek március 28. és április 5. között az oroszországi Khanty-Mansiysk, valamint Magnitogorsk ad otthont. A hallássérült sportolók négyévente megrendezésre kerülő világeseményén először fognak magyar curlingesek szerepelni.

A férfi válogatott felkészülését Sárdi Péter, a nőkét Miklós Nándor irányítja. Előbbi szakember utazik a válogatottakkal Oroszországba, és a helyszínen is segíti őket a verseny alatt.

A felkészülésről a két edző, valamint egy-egy játékos számolt be.

“A férfi csapat 2013 ősze óta készül a megmérettetésre, ekkor kezdtem el velük foglalkozni. A Magyar Paralimpiai Bizottság támogatásának köszönhetően 2014 nyarától intenzívebb edzésmunkát tudunk végezni, amelynek meg is van az eredménye, a felkészülési versenyeken és az országos bajnokságon is szépen helytáll a csapat. A nemzetközi mezőnyben nehéz elhelyezni az alakulatot, hiszen kevés lehetőség van megmérkőzni a többi siket csapattal, ugyanakkor a csapattal szembeni elvárás mindenképp egy dobogós helyezés.” – osztotta meg gondolatait Sárdi Péter.

Flank Gyula, a férfi csapat vice-skipje így nyilatkozott az utazás előtt pár nappal: “Nagyon örülünk, hogy most részt vehetünk a Siketlimpián. Négy évvel ezelőtt is készültünk, akkor azonban elmaradt a Szlovákiába tervezett esemény. Örülünk, és nagyon izgatottak vagyunk, komoly kihívás ez a verseny nekünk. Szeretnénk jól szerepelni, ezzel meghálálva azt a sok segítséget, amit kaptunk a felkészülés során.”

Arról, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a csapat, Flank Gyula így vélekedett: “Nagy álmunk, hogy dobogós helyezést érjünk el. Az ellenfelek egy részét nem ismerjük – például Kínát, az USA-t és Dél-Koreát -, az általunk ismertek közül kiemelkedik az orosz és a kanadai válogatott. A többiekkel nagyjából egy szinten lehetünk, reméljük, sikerül elérni a dobogót. Nehéz lesz, de készültünk rá sokat.”

A női csapat felkészülését Miklós Nándor edző értékelte: “Ősszel kezdődött a közös munkám a csapattal, amikor elsősorban a Siketlimpiára tervezett magasabb színvonalú taktika által megkövetelt pontosabb dobások technikai elsajátítására koncentráltunk. Az év során játszott bonspielek mutatták az edzésmunka eredményét, hiszen folyamatosan a mezőny első felében sikerült végezni az országos bajnokság kezdetéig. A bajnokság alapszakaszának végén a csapat a harmadik helyen várta a rájátszást, ami a siket csapatok eddigi legjobb eredménye volt. A rájátszásban végül szoros meccsek után a negyedik helyet megszereztük meg. Támogatóinknak – a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének, az Evopro Kft.-nek és a Sonrisa Kft.-nek – köszönhetően kiváló minőségű új seprűket tudtunk beszerezni mindkét csapat számára, és a felkészülés végén bizakodva várom a szereplést.”

A csapatkapitány Bajuszné Pintér Zsuzsanna így foglalta össze érzéseit az utazás előtt: “A csapat hangulata kiváló, mindenki nagyon várja, hogy megmutathassa a tudását. Az eddigi játékunk alapján dobogós helyezésben reménykedünk, lehetőleg a legfényesebb éremmel sikerül hazatérnünk.”

A versenyre utazó csapatok:

Nők: Bajuszné Pintér Zsuzsanna (s), Tüskéné Borszéki Erika, Kiss Gyuláné, Tanító Dorottya, Dobrótiné Kovács Edina

Edző: Miklós Nándor

Férfiak: Bajusz József (s), Kiss Gyula, Mártonffy Ádám, Kacsinkó Gábor, Flank Gyula

Edző: Sárdi Péter

A csapatok felkészülését segítette még a Magyar Curling Szövetség.

A 18. Téli Siketlimpia hivatalos weboldalán további információk olvashatók a versenyről: http://www.2015deaflympics.org/

A magyar férfi siket válogatott

A magyar férfi siket válogatott

A magyar női siket válogatott

A magyar női siket válogatott