dr. Bukta Zsuzsanna elismerése

Bukta_ZsuzsannaÖrvendetes sportdiplomáciai hírről számolhatunk be a Magyar Curling Szövetség kapcsán. A szervezet elnökét, dr. Bukta Zsuzsannát ugyanis beválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság Nők a Sportban Bizottságba.

“Fő feladatomnak azt tekintem, hogy elősegítsük a női vezetők markánsabb jelenlétét a sportban; segíteni kell a női sporttal kapcsolatos előítéletek csökkentését; megelőzni a nőkkel szembeni erőszakos cselekményeket a sport berkein belül. Ezeket főként kommunikációs eszközökkel, képzésekkel, nyílt párbeszéddel, jó példák bemutatásával lehet elérni, ezen fogunk dolgozni a bizottságban szerepet vállaló társaimmal. 

A sportdiplomáciában is előre lehet lépni, mert ami érdekes és beszédes adat, hogy a hazai sportági szövetségek közül tudomásom szerint csak háromnak van női elnöke – a sportágak közül a curling a legjelentősebb és az egyedüli olimpiai sportág, amely ezt elmondhatja magáról. Továbbá a curling nemzetközi és hazai vezetője is nő – ilyen is kevés van. A curling egyébként is nagyon emancipált sportág, a közgyűlésben az országok úgy delegál(hat)nak, hogy legalább egy ellenkező nemű is legyen köztük. Ha csak ketten vannak, mint nálunk, akkor egy férfi és egy női képviselő utazik. A curling pályán amúgy is szaporodnak a koedukált versenyszámok – gondoljunk csak a vegyes páros pjongcsangi debütálására. És azt se felejtsük el, hogy nálunk a hazai szövetség főtitkár is nő” – mondta a MOB honlapján megjelent hír kapcsán Bukta Zsuzsanna.

A Nők a Sportban Bizottság tagja lett még Drávucz Rita, Fodor Anett, Hoffmann Nóra, Kökény Beatrix, Monspart Sarolta, dr. Sarnyai Zsuzsanna, Sastin Marianna és Szabó Zita. A bizottság elnökét, Kelemen Ildikót már korábban kinevezték; az elnökség részéről pedig a bizottság felé együttműködő tagnak a MOB elnökét, Kulcsár Krisztiánt jelölték ki.