Beszámoló a meghívásos szenior Európa-bajnokságról

2015. november 4. és 7. között a skóciai Greenacres Curling Club adott otthont a 8. meghívásos szenior Európa-bajnokságnak, amelyen hazánkat a Rókusfalvy András (S), Palancsa Zoltán, Verasztó Mihály, Kalmár György összeállítású csapat képviselte. Az alábbiakban Rókusfalvy András beszámolója olvasható a versenyről.

“A szenior Európa-bajnokságok mindig sajátos színfoltját jelentik a nemzetközi curlingéletnek. Az 50 év fölötti játékosok Európa országaiból egyszer egy évben mindig a Glasgow melletti Greenacres patinás curling klubjában gyűlnek össze, hogy eldöntsék, ki a legjobb, de emellett az is fontos része az eseménynek, hogy barátságuk jeleként megigyanak egy-egy korsó sört, és elbeszélgessenek egymással az élet nagy dolgairól.

Az EB-ről tudni kell, hogy például a skótoknál 48 szenior csapat küzd a kijutásért, a svájciaknál 30 csapat, a finneknél 18 és a svédeknél is több mint 20.

Az idei évben a magyar csapat annyira komolyan vette a versenyt, hogy a kezdést megelőző napon edzésidőt foglalt, és kipróbálta a skót jégmesterek gyors, fordulós és jól kiszámítható remekművét, a jeget.

A verseny 18 férfi csapatát a szervezők 3 csoportba osztották, és minden csoportból az első 2 csapat, illetve a 2 legjobb csoportharmadik jutott be az negyeddöntőbe.

Mi nagyon erős csoportba kerültünk. Első ellenfelünk a főként skót játékosokból álló angol csapat volt, akit az első meccsen sikerült legyőznünk (6-4), így revansot vettünk az áprilisi vébén elszenvedett vereségünkért. A második meccsen talán túlontúl féltünk svéd ellenfelünktől, így csak kevés ellenállást tanúsítva simán kikaptunk (3-9). Elemezve az eddigieket léptünk jégre a 3 évvel ezelőtti Európa-bajnok Timo Kauste által vezetett finn csapat ellen, akit kemény küzdelemben, de végig jól kontrollált játékkal sikerült megvernünk (7-3). Utolsó játéknapunkon vagy a svájciakat vagy a nagyon jól játszó skótokat kellett volna legyőznünk a továbbjutásért, de mindkét meccsen éppen csak egy kővel maradtunk el ellenfelünktől (8-9, illetve 5-6). Itt is szép játékkal, fej-fej mellett haladva hoztuk az endjeinket. Jellemző, hogy Svájc ellen mi nyertünk 5 endet, ellenfelünk 3-at, Skócia ellen pedig 4-4 volt az endek mérlege. Mint kiderült, a végső endben picit jobb játékkal vagy egy kis szerencsével hozhattuk volna a meccset, és miénk lehetett volna a továbbjutás. Így viszont jobb endarányuknak köszönhetően a svédek szerezték meg a csoport harmadik helyét.

Összességében elmondható, hogy szépen helytállt csapatunk, az izgalmas meccseinket a közönség is végig figyelemmel kísérte, és sok gratulációt kaptunk.

Ami pedig még fontosabb: a csapat igazi csapatként működött, jó hangulatban, egymásra figyelve tudtuk segíteni egymás játékát.

Jó volt itt lenni!”

A tornát a Robin Gray vezette ír csapat nyerte, miután a döntőben 7-5-re legyőzte Anders Westerberg svéd csapatát.

A magyar csapat