Beharangozó a vegyes-páros világbajnokságra

Elutazott Kanadába a magyar vegyes-páros válogatott, Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt, valamint edzőjük, Palancsa Zoltán. A csapat egy háromnapos edzőtábor után április 22-én kezdi meg világbajnoki szereplését.

Az április 22. és 29. között Lethbridge városában megrendezésre kerülő vb végén dől el, hogy mely országok fogják képviseltetni magukat a szakág első olimpiáján jövőre. A versenyen csapat 39 vesz részt.

Kiss Zsolt indulás előtt így nyilatkozott a felkészülésről: „A felkészülés a januári, hollandiai versennyel és az azt megelőző edzésekkel kezdődött, majd ezzel együtt összesen hat vegyes-páros versenyen vettünk részt, változó sikerekkel. Sokszor nem játszhattunk olyan minőségű jégen, ami a vegyes-páros előnyére válik, de így is volt sok jó meccsünk, ami biztató a vébé előtt.”

Palancsa Dorottya az esélyekről és a célokról mesélt: „Az a célunk, hogy dobogóra kerüljünk. Az eddigi kalkulációk szerint minimum ez kell ahhoz, hogy sikerüljön elég pontot szerezni az olimpiai kvalifikációhoz. Immár ötödik éve mi képviselhetjük Magyarországot a vegyes-páros vébén, így szerencsére tapasztalatból mondhatom, hogy a mezőny évről évre egyre erősebb. Mióta olimpiai szám lett a vegyes-páros, azóta minden országból próbálják a lehető legjobb játékosokat küldeni. Emellett a felkészülési lehetőségek mennyiségén is érezhető a nagy változás. 16 Curling Champions Tour versenyt rendeztek idén, így adódott bőven lehetőség a csapatok számára, hogy kellőképpen fel tudjanak készülni a világbajnokságra. A legkomolyabb ellenfeleink a csoportban, úgy gondolom, a finnek, a lettek, az észtek és a japánok lesznek, de természetesen minden ellenfélre oda kell figyelni, hiszen a sportban bármi megtörténhet. Esetleges 16 közé kerülés esetén a legnagyobb ellenfeleink a skótok, az oroszok, a svédek, a kanadaiak valamint a svájciak lesznek. Ezen nemzetek közül bárki benn lehet a legjobb négy csapat között, úgyhogy a kieséses szakaszban komoly koncentrációra lesz szükségünk ahhoz, hogy sikeresen teljesíthessük a kitűzött célunkat, és ott lehessünk a dobogón, remélhetőleg annak a legfelső fokán.”

Palancsa Zoltán edző a formaidőzítésről és a csapattal szembeni elvárásokról beszélt: „A felkészülés január elsejétől egészen április 20-ig tart, tehát most már a célegyenesben vagyunk. Ez idő alatt sok mindent kipróbáltunk, megcseréltük a dobási sorrendet, módosítottuk a söprést, több új variációt kipróbáltunk a power play endekben. Még nem értük el a csúcsformát, de azt elég lesz a világbajnokság idején. Addig vár még ránk Calgaryban, az átállás időszakában egy háromnapos edzőtábor edzésekkel, edzőmeccsekkel. A tervezett munkát elvégeztük, és ezért az MCSZ mellett köszönettel tartozunk elsősorban az egyesületünknek – mert december óta mindkét játékos az UTE versenyzője -, és az egyesület biztosítja számukra az anyagi hátteret. A felkészülési versenyekre, illetve a vébére pedig a Szövetség keresett – és talált – forrást. Az utóbbi napokban bárkivel beszélgetek a curling családból, mindenki szurkol a párosnak, és persze reménykedik egy kirobbanó sikerben. Ez egyrészről nagyon jól esik, másrészről komoly teher, de ezt mi is érezzük.”

A világbajnokság teljes menetrendje itt érhető el. A magyar csapat Japán elleni csoportmeccsét élőben fogja közvetíteni a Curling Világszövetség Youtube-csatornája április 26-án magyar idő szerint hajnali 1:45-től. A találkozót ezen a linken lehet követni: https://www.youtube.com/user/WorldCurlingTV

A világbajnokság hivatalos oldala: http://worldcurling.org/wmdcc2017