Kanada a tabella alsó felébe csúszott

A dániai curling-világbajnokság keddi napja sem múlt el dráma nélkül, és különösen a kétszeres címvédő Kanada számára maradt feledhetetlen, igaz, negatív szempontból. Chelsea Carey csapata egy szoros és egy nagyarányú vereséget is elkönyvelt a nap során, így három megnyert mérkőzésével szemben már négy elveszített áll, és fokozottan óvatosnak kell lennie a folytatásban.

A juharleveleseknek elsőként a skótok vb-újonc felállásával gyűlt meg a baja, amely ezen a mérkőzésen tért vissza alapcsapatához: a skip, Sophie Jackson még vasárnap, a kínaiak elleni találkozón szerzett térdsérülést, onnantól a cserejátékos, Lauren Gray helyettesítette őt kiválóan, hiszen a skótok mindhárom ezt követő meccsüket megnyerték az ő vezetésével. Immár viszont Jacksonnak is megvan az első világbajnoki győzelme, amit ráadásul rögtön Kanada ellen gyűjtött be egy extra endben szerzett ponttal.

Bár előzőleg Gray is meggyőzően szerepelt, elmondása szerint hacsak újabb szükséghelyzet nem áll elő, nincs tervben, hogy a torna során visszatérjen a jégre. “Váratlanul jött a lehetőség, de épp azért vagyok itt, hogy minden lehetséges módon támogassam a lányokat” – mondta a curling.hu-nak nyilatkozva az egyébként Eve Muirhead csapatának leadjeként ismert játékos, akit nem zökkentett ki, hogy ezúttal skipként kellett helytállnia, és az sem, hogy azt a csapatot irányította, amely nemrég még az ellenfele volt a skót nemzeti döntőben. “Igazából nem is volt sok időm belegondolni a helyzetbe, mielőtt jégre kellett lépnem. De végül remekül szórakoztam, és minden jól ment. Ez egy nagyszerű fiatal csapat, és nem lennék itt, ha nem állnék mögöttük teljes mellszélességgel. A bajnokság előtti néhány napot együtt töltöttük, és hamar összecsiszolódtunk, ami meg is látszott a jégen.”

World Women's Curling Championship 2019, Silkeborg, Denmark

Lauren Gray új szerepben, új csapattal is remekül helytállt – ©WCF Céline Stucki

A skótok mérlege így most négy győzelmet és két vereséget mutat, ezzel közvetlenül az élen álló négyes mögött tartózkodnak a tabellán. Mivel az oroszok ellen a kínaiaknak is megvolt az első botlásuk, így ez a két csapat a svédekkel és a dél-koreaiakkal együtt egyetlen elveszített mérkőzést számlál.

A kanadaiak kálváriája viszont az esti programban tovább folytatódott, ezúttal a kontinentális “kistestvér”, az Egyesült Államok ellen. Kezdetben még úgy tűnt, rutingyőzelem elé néznek Carey-ék, ám a szünet után óriási fordulat állt be, egymást követték a kanadai rontások, és Jamie Sinclair csapata három end alatt 10 pontot halmozott fel, tulajdonképpen fél óra alatt kivégezve ellenfelét.

Mivel az est kiemelt érdeklődésű találkozója így idő előtt véget ért, a figyelem áthelyeződhetett más tündöklő kis csapatokra is: a lettek a svájciakat szorongatták meg, a finnek pedig az oroszokat kényszerítették túlórára, de végül kiélezett végjátékban mindketten alulmaradtak.

A 2019-es női curling világbajnokságról idén is az Eurosporton lehet közvetítéseket látni, az alábbiak szerint. Emellett pedig a Curling Világszövetség (WCF) Youtube csatornáján is lehet követni a mérkőzéseket illetve rövid összefoglalókat is lehet nézni a fontosabb párosításokról.


Az Eurosport közvetítési menetrendje a női curling világbajnokságról:

Március 20. szerda 09.00 Svédország-Oroszország Eurosport1, ÉLŐ

Március 20. szerda 19.00 USA-Svédország Eurosport2, ÉLŐ

Március 21. csütörtök 14.00: Kanada-Oroszország Eurosport2, ÉLŐ

Március 21. csütörtök 20.30: Japán-Svájc Eurosport1, ÉLŐ

Március 22. péntek 19.00: Kanada-Dánia Eurosport2, ÉLŐ

Március 23. szombat 19.00: Elődöntő Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap 10.00: Bronzmérkőzés – Eurosport2, ÉLŐ

Március 24. vasárnap, 19.00: Döntő – Eurosport1, felvételről