Magyar Curling Szövetség

Sportág rövid bemutatása
A curling egy téli olimpiai sportág, amelyet négyfős csapatok játszanak jégen. Ez egy stratégiai csapatjáték, gyakran hívják a jég sakkjának is. A csapatok felváltva csúsztatnak 8-8 gránitkövet a 45 méter hosszú jégpálya egyik végéből a másikba, egy leginkább céltáblához hasonlító felfestett felületre, a „házba”. Mindkét csapatnak az a célja, hogy mind a 16 kő elengedése után az ő köve legyen közelebb a ház középpontjához. Az a csapat nyeri a játékrészt – az ún. „endet” -, akinek ez sikerül, és annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve.

Adott verseny lebonyolítási rendjétől függően általában 8-10 endből áll egy mérkőzés. Ha a játék végén döntetlen az állás, akár extra endre, vagyis hosszabbításra is sor kerülhet.

A csapat stratégiáját a csapatkapitány, a „skip” alakítja, ő áll a házban, és utasítja csapattársait arra, hova érkezzen a kövük. A kő útjának irányán és hosszán is lehet módosítani azzal, ha a mellette haladó két játékos erősen söpri előtte a jégfelületet.

A játékosok mindegyike 2-2 követ csúsztat endenként, illetve mindegyikük söpör is, vagyis nincsenek kizárólag csúsztató, vagy kizárólag söprő játékosok.

A női és férfi csapatverseny először 1924-ben szerepelt a téli olimpia programján, ám végleges helyét az ötkarikás programban csupán 2006-ban foglalt el. A tradicionális férfi és női csapatverseny mellett egyre népszerűbb a két férfiból és két nőből álló vegyes csapatok versenye. Ebben a szakágban 2015-ben rendezték az első világbajnokságot. Egyre népszerűbb a sportág legdinamikusabban fejődő szakága, a némiképp módosított szabályokkal játszott vegyes páros. Az egy férfiból és egy nőből álló csapatok versenyében 2008 óta rendeznek világbajnokságot. Ez a szakág 2018-tól a téli olimpia programján is szerepel, azonban magyar csapatnak egyelőre még nem sikerült kiharcolnia a részvételt.

Egyesületek és sportolók száma

A Magyar Curling Szövetségnek jelenleg 23 tagegyesülete van. A legnagyobb szakosztályokkal az alábbi sportklubok rendelkeznek: Újpesti Torna Egylet, Vasas Sport Club, Petőfi Tömeg és Szabadidősport Egyesület és a Ferencvárosi Torna Club. Jelenleg több, mint 200 igazolt versenyző űzi a sportágat hazánkban, akik 30%-a 21 év alatti, vagyis ifjúsági korú.

Világversenyek, ahol magyarok pontszerző helyen végeztek:

 • 2009: Vegyes páros világbajnokság: II. helyezés (Szekeres Ildikó-Nagy György)
 • 2011: „B” csoportos férfi Európa-bajnokság: II. helyezés (Westbay SC)
 • 2011: „B” csoportos női Európa-bajnokság: I. helyezés (Westbay SC)
 • 2013: Vegyes csapat Európa-bajnokság: III. helyezés (WSC Mix)
 • 2013: Vegyes páros világbajnokság: I. helyezés (Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt)
 • 2014: „B” csoportos női Európa-bajnokság: II. helyezés (UTE Bálnák)
 • 2015: Vegyes páros világbajnokság: I. helyezés (Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt)
 • 2016: Női ifjúsági világbajnokság: IV. hely (Team palancsa)
 • 2016: “B” csoportos női Európa-bajnokság: I. hely (Team Palancsa)
 • 2018: Vegyes páros világbajnokság: VI. hely (Szekeres Ildikó-Nagy György)
 • 2018: “B” csoportos női ifjúsági világbajnokság: V. hely (Vasas SC Girling)
 • 2018: “B” csoportos férfi ifjúsági világbajnokság: V. hely (Vasas SC Titánok)
 • 2019: Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, vegyes csapat: III. hely (Biró Blanka-Tatár Lőrinc-Dobor Dia Regina-Szarvas Kristóf)
 • 2020: Ifjúsági Olimpiai Játékok, vegyes páros: I. hely (Nagy Laura-Nathan Young)
 • 2021: “B” csoportos női Európa-bajnokság: III. hely (Vasas Nők)
 • 2022: Kerekesszékes Vegyes-páros Világbajnokság: II. hely (Sárai Rita-Beke Viktor)
 • 2022: “B” csoportos női ifjúsági világbajnokság: V. hely (Vasas SC Girling)

Akiknek ajánljuk

Akik szeretik a fizikai és szellemi sportok ötvözetét, a csapatmunkát, és nem ódzkodnak több órán keresztül 4 °C hőmérsékleten sportolni.

Képességek, amiket fejleszt

Stratégiai gondolkodás, taktikai érzék, egyensúlyérzék, állóképesség, ügyesség, csapatmunka.

Előnyök és hátrányok

Előnyök: Nagymértékben fejleszti a stratégiai érzéket, segíti a közösségi érzet kialakulását, fejleszti az egyensúlyérzéket és az állóképességet. A kezdetektől egészen idős korig űzhető versenyszerűen, akár nemzetközi szinten. A curling szellemiségéhez hozzátartozik a szabályok maximális betartása, így erősíti a fair play gyakorlását a pályán és azon kívül. A tiltott teljesítményfokozók használata szempontjából a legkevésbé veszélyeztetett sportágak közé tartozik.
Hátrányok: A játékot 4 °C hőmérsékleten játsszák, így azoknak nem ajánlott, akik nem szeretnek több órán keresztül hidegben sportolni. Hazánkban jelenleg egy versenypályán lehet edzeni, illetve mérkőzéseket játszani, így sokaknak hosszú utat kell megtenniük ahhoz, hogy versenykörülmények között űzhessék a sportágat.

Hogyan kezdjük el?

A Kamaraerdei Curling Clubban rendszeresen tartanak nyílt edzéseket, amelyek kiváló alkalmak a curlinggel való megismerkedésre. A négyórás foglalkozás során a résztvevők elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek, és egymás elleni játék keretein belül próbálják ki a tanultakat.

A curlinget akár már 10 éves korban el lehet kezdeni, míg versenyezni 14 éves kortól ajánlott. Azok a fiatalok, akik rendszeresen szeretnének edzeni, a Magyar Curling Szövetség Curling Sulijában tehetik ezt meg kezdő és haladó csoportokban. A program kedvező feltételekkel, szakavatott edző közreműködésével biztosít rendszeres edzési lehetőséget. Azoknak a felnőtteknek, akik szintén érdeklődnek a sportág iránt, a Szövetség Curling College programja biztosít edzéslehetőséget.

A sportágat életünk végéig űzhetjük, sőt, 50 éves kor felett szenior kategóriában mérettethetjük meg magunkat a versenyeken.