2016.07.07. írásbeli előterjesztés Javaslat gyermek curling kövek beszerzésére

A gyermekkövek beszerzésével kapcsolatban kérésetekre körbejártam kicsit a témát, véleményeket gyűjtöttem elsősorban szakmai szempontok alapján, kevésbé érintve a beszerzés anyagi oldalát. (Palancsa Zoli, Besnicz Peti, Olivér, SSZB).
Ezeket az alábbiakban összegezném:

A gyermekkövek használata 10-11 év alatti korosztályban jöhet szóba.

Ezen kövek beszerzése akkor volna igazán hasznos, ha ezen korosztályban rendszeresen, nagy számú gyerek oktatása zajlana a curlingpályán.
Ilyen program nem szerepel tudomásom szerint a tervekben.

Rókusfalvy Orsiék rendszeresen járnának a gyerekekkel, azonban az ő véleménye alapján megfelelően tudják használni a programjukhoz a normál köveket.

A 11 éves alatti korosztály számára eddig szervezett alkalmi rendezvényeken bevált és jól használhatóak voltak a normál kövek.

A gyerekkövek beszerzésével kapcsolatosan felmerül, hogy a gyerekek megjelenésével a szövetségnek védőfelszerelést kellene beszereznie és biztosítania a pályán. Azaz a kőbeszerzésnek áttételesen további közvetett költsége van, nagy számú védőfelszerelést kellene ezzel párhuzamosan beszereznie a szövetségnek.

Az SSZB nem támogatja most gyerekkövek beszerzését.
Drága és jelenleg nincs a képben olyan bázis, akiknek erre szüksége lenne.

Az elnökségi ülésen még felmerült a szövetség tulajdonában lévő régi, leharcolt kövek szétvágása és újrahasznosítása.
Erre kaptam egy videót Besnicz Petitől, amit érdemes megnéznetek:

A köveknek ez a típusa kevésbé alkalmas a játékra, a kőelengedés technikájának a csiszolásában, valamint a jéggel és a curling játékkal való ismerkedésben nyújt segítséget.
Véleményem szerint inkább érdekes, mint igazán hasznos ilyen kövek fabrikálása, de ettől függetlenül ha mindenképpen szeretne az elnökség valamilyen könnyített követ a gyerekek részére, akkor erre ez a szétvágós technika a videó alapján alkalmas lehet.
4 ilyen szétvágott kő létrehozatalát értelmesnek tartom.

Összesítve:
Az általam megkérdezettekkel egyetértve új, vagy használt gyermekkő szett(ek) vásárlását nem tartom időszerűnek.

Régi kövek szétvágását korlátozott számban, azaz 4db erejéig kivitelezhetőnek és értelmesnek tartom.

üdv,

Sasi