2022. évi Női és Férfi Csapat Európa Bajnokság – beszámoló

Végetért a 2022. évi Női és Férfi Csapat Európa Bajnokság, ahol női csapatunk az A ligában 9. helyen végzett, míg a férfiak a B ligában a 10. helyen. A hazautazó csapatok válaszoltak néhány, a versenyt, az ott szerzett élményeket és a jövőt érintő kérdésünkre.

Ahogyan azt korábban írtuk, az alapszakasz mindkét ligában befejeződött, amit a negyeddöntők, elődöntők és döntők követtek.

Az A liga dobogós helyezései a következőképp alakultak:

Nők:
1. helyezett: Dánia
2. helyezett: Svájc
3. helyezett: Skócia

Férfiak:
1. helyezett: Skócia
2. helyezett: Svájc
3. helyezett: Olaszország

B liga eredményei:

Nők:
1. helyezett: Észtország
2. helyezett: Csehország
3. helyezett: Litvánia

Férfiak:
1.helyezett: Hollandia
2. helyezett: Finnország
3. helyezett: Franciaország

A csapatok rövid beszámolói a versenyről, feltett kérdéseink mentén.

A női csapat válaszai:

  1. Milyen érzésekkel és tapasztalatokkal távoztok Svédországból?
    Magyarország eddigi legjobb női csapat EB helyezését sikerült elérnünk ezzel a 9. hellyel, ezt eddig egyszer a 2012-es női válogatottnak sikerült elérnie. Büszkék vagyunk erre az eredményre es boldogok vagyunk, hogy a legjobbak ellen játszhattunk, örök emlék marad számunkra. Köszönjük ehhez a Magyar Curling Szövetség és a Ferencvárosi Torna Club anyagi es adminisztratív támogatását. A nyolcadik helyhez már 4 győzelem kellett, az nekünk amatőrként nem volt reális ebben a profi mezőnyben. Egy kis hiányérzetünk amiatt van, hogy az utolsó meccs kivételével 1-1 kiugró egyéni teljesítmény mellett nem tudtuk a csapat tudásának megfelelő játékot a jégen megvalósítani, így nagy arányú vereségeket szenvedtünk. Ez az EB végeredményét érdemben nem befolyásolta, de a csapat mentális állapotával többet kellett foglalkozni a torna során, amit végül sikerült megoldanunk és a lettek elleni győzelemmel jó érzéssel zárhattuk a tornát.
  1. Melyik meccs, pillanat, élmény volt a legmeghatározóbb számotokra az EB ideje alatt?
    Minden meccs fontos utólag is, hiszen hordoz olyan tapasztalatokat, amiket ki kell elemezni, hogy fejlődhessünk. Természetesen a legmeghatározóbb számunkra a torna utolsó, lettek elleni győztes mérkőzés. Erre az összecsapásra sikerült mentálisan megerősödve érkezni, ehhez Harasztiné dr. Sárosi Ilona, sportpszichológus távoli segítségnyújtása is kellett, amiért nagyon hálásak vagyunk neki. Fizikálisan jobb állapotban voltunk ellenfelünknél, ami korábban a tornák végén nem volt ránk jellemző, de az FTC erőnléti edzőjével Tóth Péterrel végzett több hónapos munka éreztette hatását, köszönet ezért neki utólag is. A többi mérkőzéssel ellentétben már a meccs elején domináltunk és nem adtunk előnyt az ellenfelünknek, magas dobás átlagokkal végig kontrolláltuk a nagyon izgalmas mérkőzést. Megdolgoztunk ezért a győzelemért és nagy öröm, hogy végül a valós tudásunknak megfelelően tudtunk játszani. Utoljára ért véget a meccsünk a csarnokban, a családi szurkolók és semleges nézők tapsa felejthetetlen marad mindannyiunk számára.
  1. Edzőként milyen kihívásokkal találtad szembe magad a kintlétetek során?
    Nagyon fárasztó hét volt edzői szempontból is. Eredmény elvárást nem tettem a játékosokra, csak teljesítmény elvárást, bíztam benne, hogyha sikerül megvalósítani, az eredményt is hoz magával és nyerünk mérkőzést. Ez végül sikerült, de rögös út vezetett idáig. Az első meccsre a profi környezet, a sztárok közelsége, a média, a sajtó, a fotózás, a meccs előtti fény show és a nézők jelenléte okozta izgalom nyomta rá a bélyegét. Hiába próbáltunk erre felkészülni és kezelni, végül bénítólag hatott. A következő mérkőzéseken talán a nagy akarás miatt szenvedtünk, de nem jött a várt teljesítmény. Ez aztán a hangulatra és az önbizalmunkra is negatívan hatott, nem találta a csapat a kiutat, ezért váratlan cserével próbáltam kibillenteni a játékosokat az egyensúlytalanságból, valamint sportpszichológusunk segítségét kértem. Végül nagy érzelmi hullámvasutazás után Svájc és Svédország ellen már pozitív jeleket lehetett látni, végül a lettek ellen rendbejött a csapat. Ki kell értékelni mi történt és mi segített, hogy legközelebb elkerülhessük vagy hamarabb kimásszunk belőle.
  1. Mik a rövid és hosszú távú céljai a csapatnak?
    Nehéz es kimerítő hónapok vannak mögöttünk. Most mindenki pihenőt kapott, december 6-an beszéljük meg a folytatást, erről egyelőre nem tudok többet mondani.

A férfi csapat válaszai:

  1. Milyen érzésekkel és tapasztalatokkal távoztok Svédországból?
    Bíztunk benne, hogy az erősebb csapatok ellen is szoros meccseket játszunk, ez sajnos nem jött össze. Sajnos a korábbi tapasztalatainkat igazolták az eredmények, a B divízió is egyre erősebb, sokkal több pénzt és erőt kell beleadni, hogy feljutásról álmodozhassunk.
  1. Melyik meccs, pillanat, élmény volt a legmeghatározóbb számotokra az EB ideje alatt?
    A Belgium elleni győzelem lendületet adott a csapatnak, ellenük tavasszal nem jött össze a győzelem Prágában, most viszont viszonylag sima győzelmet arattunk ellenük.
  1. Milyen tanulságokat vontatok le az EB-n nyújtott szereplésetek alapján?
    A fejlődéshez több és hatékonyabb edzésmunkára van szükség. Fontos azt is kiemelni, hogy az itteni csapatok keveset hibáznak, a hazai környezetben ennél jóval több hibát ejtenek az ellenfelek. A feljutáshoz több támogatásra van szükség.
  1. Mik a rövid és hosszú távú céljai a csapatnak?
    Jövő tavasszal szeretnénk megvédeni a bajnoki címünket. Szeretnénk több lehetőséget a fejlődéshez, ha a hazai környezet is támogatóbb lesz, lehet álmodozni a feljutásról.

Gratulálunk mindkét csapatnak az elért eredményekhez, név szerint Gunzinám Zsanettnek, Schrötter-Nagy Tímeának, Biró Blankának, Halász Csillának, Biró Bernadettnek és edzőjüknek, Fóti Balázsnak, valamint Callum Macfarlane-nek, Kalocsay Ottó Dánielnek, dr. Balázs Dávidnak, Kiss Zsoltnak, Czermann Kristófnak és edzőjüknek, Rókusfalvy Andrásnak. Kellemes pihenést és további hatékony közös munkát kíván nekik a Magyar Curling Szövetség!

 

Kép: WCF/ Ansis Ventins

#curling #ECC2022